Vierwielaandrijving en meer dan 320 pk. Dat is in het kort de nieuwe Ford Focus RS. Het debuut van de auto vindt plaats op de autosalon van Genève volgende maand.

Ford heeft de nieuwe Focus RS onthuld. Eerder vandaag lekten al de eerste foto’s uit, nu hebben we ook de bijbehorende informatie. De geruchten waren juist, de nieuwe Focus RS heeft inderdaad vierwielaandrijving en de 2.3 Ecoboost-motor uit de Mustang. Die motor is wel flink aangepast voor de RS.

Het vermogen van turbomotor is verhoogd naar meer dan 320 pk. Ford heeft voor de RS onder andere een nieuwe turbo gemonteerd, samen met een grotere intercooler en compressor. Ook zijn de luchtinlaat, cilinderkop, radiateur en het uitlaatsysteem aangepast. Een elektronisch aangestuurde klep in de uitlaat moet zorgen voor een spectaculair geluid. De motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak met korte pook, voor een directer schakelgevoel.

Voor het eerst voorziet Ford de Focus RS van vierwielaandrijving, met de naam Ford Performance All-Wheel-Drive. Een controle-unit bij de achteras stuurt koppelingen bij de achterwielen aan, die tot 70 procent van de aandrijfkrachten voor de kiezen kunnen krijgen. Indien nodig gaan die 70 procent naar één achterwiel. Bij het nemen van een bocht stuurt de auto een deel van de krachten naar de buitenste wielen, afhankelijk van de stuur-input. Ford zegt dat de Focus RS op die manier hoge bochtsnelheden kan bereiken en een circuitauto-achtige handling heeft.

Uiteraard beschikt de RS over een sportonderstel, met aangepaste veren, dempers, lagers en en anti-roll bars. De schokdempers zijn in twee standen in te stellen, waarvan er een geschikt is voor op het circuit.

Het design van de RS is opvallend, met 19 inch wielen, dikkere dorpels, een sportieve grille, achterspoiler en diffusor. In het interieur zijn Recaro sportstoelen te vinden. Drie extra meters bovenop het dashboard laten de olietemperatuur- en druk zien en de turbodruk. De RS is standaard voorzien van het Sync infotainmentsysteem met 8 inch beeldscherm.

De productie van de Focus RS start later dit jaar in Duitsland. Prijzen zijn nog niet bekend.