Citroën en Peugeot behaalden vorig jaar in Europa de laagste gemiddelde CO2-uitstoot per auto. Moederbedrijf PSA wil dit nog lager krijgen met plug-in hybride voertuigen.

De gemiddelde CO2-uitstoot van alle auto's die in 2014 in Europa verkocht zijn door autogroep PSA Peugeot Citroën ligt op 110,3 g/km. Daarmee is de gemiddelde CO2-uitstoot door PSA het laagst van alle autofabrikanten, aldus onderzoeksbureau AAA Data. Het Europese gemiddelde ligt op 123,7 g/km CO2. 

In een reactie zegt het Franse concern dat het de CO2-emissie van de auto's sinds 2008 met 30 g/km omlaag heeft kunnen brengen. Daartoe zet het diverse strategieën in: downsizing (kleinere motoren), introductie van nieuwe generaties schone krachtbronnen (de PureTech driecilinder benzinemotor en de BlueHDI-dieselfamilie), gewichtsreductie van auto's (zoals de lichtgewicht Citroën C4 Cactus) en het verbeteren van de aerodynamica van de modellen. Het CO2-gemiddelde gaat ook nog eens omlaag doordat juist de populaire modellen (Citroën DS3, Peugeot 308) met schone motoren in 2014 goed verkochten.

Peugeot 308 SW

Ruim 50 procent van het Research & Development-budget van PSA Peugeot Citroën gaat naar het zoeken van praktische oplossingen om zuiniger en schoner te kunnen rijden. Afdelingshoofd Gilles le Borgne zegt: "De groep zal sterk blijven investeren in onderzoek en innovatie, in het bijzonder op het vlak van plug-in hybride technologieën en nieuwe generatie elektrische auto's." Daarover hopen we snel meer te horen.