Een auto met een Apple-logo in de grille, een iPad op wielen. De geruchten rondom de Apple Car bereiken ongekende hoogten. Wordt een auto van Apple ooit werkelijkheid?

Vroeger was alles makkelijker. Automerken maakten auto’s en computergiganten hielden zich met computers bezig. Nu moeten autofabrikanten in steeds grotere mate digitale platformen ontwikkelen voor hun modellen en passen technologiebedrijven hun kennis toe in auto’s. Google test al jaren met zelfrijdende auto's en nu lijkt ook Apple de auto-industrie te willen betreden. Geruchten daarover bereiken ongekende hoogten, onder andere door berichten in de Amerikaanse zakenkrant Financial Times.

De Apple Car zou elektrisch aangedreven en zelfrijdend moeten zijn. Het bedrijf wordt daardoor niet gehinderd door gebrek aan kennis over motoren, stuurinstallaties of versnellingsbakken. Mysterieuze testbusjes van Apple zouden al gespot zijn.

Gaat het bedrijf dan zelf een auto ontwerpen, ontwikkelen en op de markt brengen? De experts zijn het er niet over eens. Analist Gene Munster zegt tegen persbureau Bloomberg dat een Apple Car ‘zeker hout snijdt’, maar hij verwacht niet dat zo’n auto er binnen 5 jaar komt.

Het enorme ontwikkelingsbudget, de wereldwijde naamsbekendheid, het grote verkoopnetwerk en een stabiel digitaal platform zijn een goed uitgangspunt. Ook heeft Apple binnen zijn organisatie ex-medewerkers van autobouwers als Ford, General Motors en Ferrari rond lopen. Het elektronicaconcern zou bovendien bezig zijn met het losweken van experts bij Mercedes-Benz en Tesla.

Apple CarPlay

Of toch niet?

Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de Automotive Campus in Eindhoven, zegt tegen De Volkskrant dat hij niet verwacht dat Apple zelf auto’s op de markt gaat brengen. Wel denkt hij dat Apple techniek en design in verregaande mate wil toepassen in bestaande auto’s. Volgens de geruchten zou Apple zelfs azen op een overname van het automerk Tesla.

Duidelijk is in ieder geval dat 'de auto' de vergaande interesse van technologiereuzen als Google en Apple heeft. Google heeft eerder al aangegeven niet zelf een auto de markt te willen brengen. De techniek die het bedrijf op dit moment ontwikkelt moet gebruikt gaan worden in auto’s van bestaande autofabrikanten. Veel automerken zijn zelf ook bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende  auto’s, zoals Nissan, Mercedes-Benz en Volvo. Die ontwikkeling op zich is al een immense stap in de auto-industrie en biedt mogelijkheden voor nieuwe spelers, omdat andere criteria belangrijk worden. Het gaat er in de (verre) toekomst niet meer om wie de best rijdende auto bouwt, maar wie het beste digitale platform maakt.