Welke nieuwe modellen staan ons te wachten in 2015? Wat zijn de meest interessante auto’s met 7 of 14 procent bijtelling? Welke merken zetten hun showroom vol met nieuwe modellen en welke merken doen het rustig aan? Je leest het in onze vooruitblik voor 2015.

In 2015 draait het opnieuw om de auto’s met de laagste bijtelling. De grenzen zijn bij het ontkurken van de champagne weer aangescherpt en daarmee is het aanbod van auto’s met 14 procent bijtelling behoorlijk uitgedund. Daar staat tegenover dat het aanbod van plug-in hybrides met 7 procent bijtelling groter is dan ooit. We kennen allemaal de Mitsubishi Outlander PHEV en Volkswagen en Audi zetten op het randje van 2014 nog even de Golf GTE en A3 e-tron in de showroom. Deze maand komt daar de Ford C-Max Plug-in bij en na de zomer volgt de Volkswagen Passat GTE, die ook als Variant verschijnt en daarom zeer waarschijnlijk zal uitgroeien tot leaseklapper van (de tweede helft van) 2015. Later in het jaar volgt ook nog de Audi Q7 e-tron Plug-in Hybrid.

Het aanbod 14 procent-auto’s wordt in het voorjaar uitgebreid met de nieuwe Skoda Fabia Greenline, de Mercedes-Benz C-Klasse Plug-in en de Volvo XC90 Plug-in Hybrid. Opel werkt hard aan een versie van de Corsa die binnen de 14 procent-grenzen valt, maar het is nog niet zeker of dat gaat lukken. Dat geldt ook voor de plug-in-variant van de BMW X5.

Opel Karl

Compacte auto’s – Opel gaat voor klein

In 2014 zijn er vele stadsauto’s vernieuwd, waaronder de Suzuki Celerio – die de Alto naar de eeuwige jachtvelden stuurde. De Suzuki-benjamin wordt deze maand in de showroom verwacht. Het andere belangrijke stadsautonieuws is de Opel Karl. Ook die is al blootgesteld aan de buitenlucht en komt in de zomer naar Nederland. Verder kunnen we dit jaar de Smart Cabrio en de snelle Brabus-versie tegemoet zien, de onthulling van beide vrolijke stadsrakkers vindt waarschijnlijk al deze maand plaats. Laatste nieuwtjes zijn dat de Fiat 500 en Kia Picanto dit jaar een update krijgen.

Een maatje groter is het zogenaamde B-segment met de nieuwe Skoda Fabia (Combi) en Opel Corsa, die in het eerste kwartaal in de winkels verschijnen. Ze worden iets later gevolgd door de nieuwe ‘zoom-zoom’ Mazda 2. In de zomer komt de nieuwe Honda Jazz de Nederlandse wegen opvrolijken. Ook rond die tijd verwachten we de eerste beelden van de nieuwe Mini Clubman te zien en duikt de Hyundai i20 driedeurs op bij de dealers. Later dit jaar komt er ook nog een facelift voor de Seat Ibiza.

Skoda Superb schets

Middensegment – terug van weggeweest

In het segment van de Volkswagen Golf zijn er een aantal belangrijke nieuwtjes in 2015. De nieuwe Renault Mégane en Opel Astra worden in de tweede helft van het jaar aan de wereld getoond. Je zoekt het meer in de premium-hoek? Dat kan, wat dacht je van de Infiniti Q30? Het Japanse luxemerk meldt zich in september voor het eerst in de geschiedenis met een hatchback. Zijn doel is om de BMW 1 Serie en Mercedes-Benz A-Klasse het vuur na aan de schenen te leggen. Beide Duitsers worden overigens gefacelift in 2015. Eind 2015 hopen we een nieuwe sedan van Fiat te zien, van deze auto verschijnt later ook een hatchback als opvolger van de Bravo. Verder noteren we facelifts van de Citroën C4 en Honda Civic, van die laatste verschijnt ook meteen de snelle en langverwachte Type R-uitvoering.

In het grotere D- of zakensegment is het jarenlang vrij stil geweest, maar in 2015 staat de nieuwskraan helemaal open. Daaruit komt als eerste de nieuwe Skoda Superb, de 'Über-Skoda' wordt zeer binnenkort onthuld. De Nederlandse introductie van de Jaguar XE en Subaru Outback volgt in het voorjaar. Iets later, waarschijnlijk in de zomer, toont Renault de eerste foto’s van de nieuwe Laguna. Op 24 juni krijgen we een nieuw model van Alfa Romeo te zien, dat ‘het nieuwe Alfa Romeo’ moet inluiden met een in eigen huis ontwikkeld platform met achterwielaandrijving. Dat belooft wat, de BMW 3 Serie – die in de zomer een facelift krijgt – kan zijn borst gaan nat maken.

De nieuwe generatie A4 met een heel nieuw Audi-gezicht verwachten we voor het eerst te zien op de autosalon van Genève in maart. Meer uit Duitsland: de Mercedes-Benz CLA Shooting Brake komt in maart en de C-klasse Coupé in november. Verder kunnen we dit jaar opgepoetste versies verwachten van de Hyundai i40 en Mazda 6.

Volvo XC90

Luxesegment – grote namen in het nieuw

In het luxesegment wordt een aantal 'grote' namen vernieuwd. Jaguar komt na de zomer met een nieuwe generatie XF en BMW stelt op de autoshow van Frankfurt de nieuwe 7 Serie voor. De 6 Serie wordt in het eerste kwartaal van 2015 in een nieuw jasje gestoken. Verder gunt Mercedes-Benz aan Maybach een nieuw leven, in de vorm van een verlengde en extra luxe S-Klasse - die vanaf maart is te bekijken bij de dealer.

In het luxe SUV-segment is heel veel nieuws te melden. Het begint met de nieuwe Audi Q7, die op de autoshow van Detroit aan het publiek wordt getoond. Concurrent Volvo XC90 staat in april al bij de dealers en Mercedes-Benz komt met een vernieuwde M-Klasse, die wordt omgedoopt tot GLE en waarvan ook een Coupé verschijnt. Voor Maserati is 2015 het jaar van de Levante, de eerste SUV ooit van het merk. Ook Tesla komt voor het eerst met een SUV, de elektrische Model X wordt aan het eind van het jaar onder het laken vandaan gehaald. Jeep brengt rond de zomer een vernieuwde en verbeterde versie van de Grand Cherokee uit.

Fiat 500X

SUV’s en cross-overs – stroom houdt aan

De onophoudelijke stroom van nieuwe compacte SUV’s houdt in 2015 gewoon aan. De Fiat 500X (februari), Honda HR-V (zomer), Mazda CX-3 (ook in de zomer), SsangYong Tivoli (tweede kwartaal) en Suzuki Vitara (maart) vullen het compacte segment aan. Eind dit jaar verwachten we de Volkswagen Taigun voor het eerst te zien.

Als we een (prijs)-stapje hoger zetten dan komen we in maart de nieuwe generatie van de Hyundai ix35 tegen. De glazen bol laat ook een nieuwe BMW X1 zien, die aan het eind van het jaar wordt gepresenteerd. Bij de middelgrote SUV’s verwelkomen we de nieuwe Kia Sorento (maart in de showroom), Land Rover Discovery Sport (januari in de winkel) en Mercedes-Benz GLC. Die laatste is de opvolger van de GLK en staat in juni bij dealers. Ford start dit najaar met de levering van de Edge, die voorheen aan Amerika voorbehouden was.

MPV’s worden langzaam cross-overs en de nieuwe Renault Espace, die in het voorjaar naar Nederland komt, is daarvan het beste voorbeeld. De Ford S-Max is meer een sportieve MPV en mag vanaf de zomer de Nederlandse wegen betreden. Zijn kleine broertje C-Max kreeg vorig jaar al een facelift, de vernieuwde versie staat in maart bij de dealers.

Mazda MX-5

Sportievelingen – het jaar van de roadster

We kunnen zeggen dat 2015 het jaar van de roadsters is. Alfa Romeo zet tegen de zomer de 4C Spider in de showrooms en met een beetje geluk volgt er ook nog een snelle QV-versie. Audi doet een duit in het zakje met de TT Roadster, die in het voorjaar de showrooms komt verfraaien. De al aangekondigde Mazda MX-5 moet in de zomer bij de dealers staan en een Fiat-roadster die op hetzelfde onderstel staat wordt eind dit jaar onthuld.

Meer open-dak-plezier komt in 2015 van Bentley, dat aan het eind van het jaar de Grand Convertible uit de hoge Engelse hoed tovert. Ferrari start in maart met de levering van de California T. Grote broer 458 Italia en Spider worden in dezelfde maand in een nieuw jasje gestoken en voorzien van een turbomotor. De Ford Mustang Convertible en Coupé maken in de eerste helft van het jaar hun officiële entree op Nederlandse bodem, voor het eerst in de lange geschiedenis van de Mustang. Ook mooi: de Honda NSX keert terug als super-hybride en debuteert op de autoshow van Detroit deze maand. 

Twee merken nemen het in 2015 op tegen de Porsche 911, waarvan dit jaar de overtreffende trap GT3 RS komt. McLaren presenteert de Sports Series als 911-killer en Mercedes-AMG waagt een poging met de GT, die vanaf maart verkrijgbaar is.

Mercedes-Benz B-Klasse Electric Drive

Je wilt liever een elektrische sportwagen? Het uit de as herrezen merk Detroit Electric biedt die mogelijkheid vanaf de zomer met de SP:01 sportcoupé. Dat is, naast de Mercedes-Benz B-Klasse Electric Drive en de eerder genoemde Tesla Model X de enige elektrische auto die in 2015 op de markt verschijnt. Wel verschijnt dit jaar eindelijk de Cadillac ELR op de markt, een elektrische coupé met hulpmotor.

Dé autotrend van 2015 is connectiviteit. Het samenspel tussen smartphone en auto gaat in 2015 (eindelijk) een vlucht nemen, net als systemen die de bestuurder steeds meer werk uit handen nemen. Volautomatische filerijsystemen en inparkeerassistenten vinden hun weg naar de betaalbaardere segmenten.

We proosten nog een keer op al het moois dat komen gaat en wensen je een heel fijn 2015! Ook dit jaar schotelen we je weer het laatste nieuws, de beste acties en de mooiste rijtesten voor.