Leuk zo’n Leon Cupra, maar wat als de bagageruimte tekort schiet? Het antwoord op die vraag is er nu: de Seat Leon Cupra 280 ST.

Maximaal 1.470 liter bagageruimte en 280 pk vermogen. Seat levert de Leon Cupra 280 vanaf april ook als ruime ST, naast de al bestaande drie en vijfdeurs-uitvoeringen. Het is voor het eerst dat Seat een stationwagon als Cupra uitvoert.

De 2.0 TSI-motor levert net als in de andere Leon Cupra-modellen 280 pk vermogen en 350 Nm koppel, dat vanaf 1.700 tpm volledig beschikbaar is. Accelereren van 0 naar 100 km/u duurt slechts 6,1 seconden en als je kiest voor de zestraps automatische versnellingsbak gaat daar nog een tiende van een seconde vanaf. De ST is daarmee 0,3 seconden langzamer dan zijn hatchback-broertje, maar dat is logisch vanwege het iets hogere gewicht. De topsnelheid is afgeregeld op 250 km/u. Seat geeft een verbruik op van 6,6 l/100 km (1 op 15,1).

De ST wordt geleverd met het complete ‘Cupra-pretpakket’, maar daarin DCC (dynamische chassis-controle), een sperdifferentieel op de vooras, progressieve besturing en een ‘high performance’ remsysteem. Mocht je dat niet voldoende vinden dan kan je de Cupra upgraden met het Performance Pack, met daarin onder andere grotere wielen en remmen van specialist Brembo. Ook het Seat Drive Profile is weer van de partij, met dit systeem kun je middels drie rijstanden (Comfort, Sport en Cupra) de gasrespons, de schakelsnelheid, het motorgeluid, de besturing, de chassiscontrole en de werking van het sperdifferentieel beïnvloeden. Het geluid wordt in de meest sportieve Cupra-stand kunstmatig versterkt en door de luidsprekers weergegeven.

De Leon Cupra 280 ST staat in april in de showroom, de prijzen worden ‘zeer binnenkort’ bekend gemaakt.