De veelgeroemde 5,5 liter V8-motor van AMG verdwijnt geheel. De opvolger wordt op termijn extra getuned voor de Mercedes-AMG GT Black Series. 

De 'M157' V8-biturbomotor met 5,5 liter inhoud van AMG wordt geroemd om z'n kracht, respons en geluid. De krachtbron lag onder meer in de CL63 AMG, E63 AMG, S63 AMG en G63 AMG. Maar over een jaar is het gedaan met de motor. Niet dat 'ie niet meer goed zou presteren, maar ook de producten van AMG, huistuner van Mercedes-Benz, moeten zuiniger en schoner.

Afgelopen zomer introduceerden de twee al de opvolger, de 4.0 V8 met eveneens twee turbo's. Deze produceert maximaal 510 pk bij 6.250 tpm. Op korte termijn is de nieuwkomer al verkrijgbaar in de Mercedes-AMG GT en de nieuwe C63 AMG. De enige Mercedessen die nog uitgerust zullen worden met de 5.5 zijn de GLE Coupé, ook in AMG-uitmonstering, en de nog niet onthulde S-Klasse Cabrio.

GT Black Series

Een getunede versie van de 4.0 V8 zal komen te liggen in de Mercedes-AMG GT Black Series. Tot voor kort was het puur speculeren dat er een Black Series-GT zou komen maar AMG-topman Tobias Moers bevestigde dit vorige week op de autoshow in Detroit.

Mercedes-AMG GT

Overigens duurt het nog 'tot het eind van de productiecyclus' voordat deze komt, eerst verschijnen in de GT-familie nog een cabriolet en een performanceversie die qua prestaties tussen de GT S en de Black Series in komt.

Over het topmodel zei Moers het volgende in het Britse blad Autocar: "We willen meer power, minder gewicht, betere luchtweerstand en een andere ophanging. De doelstellingen moet echter in pk-gewichtsverhouding, rijeigenschappen, rondetijden en een fantastisch gevoel geformuleerd worden." Verwacht verder een bredere body, agressievere styling en gelimiteerde oplage van de Black Series.