Smart Fortwo

De reguliere Smart Fortwo-uitvoeringen zijn nu ook te bestellen met dubbele koppeling. Dat is vrij uniek voor het stadsautosegment.

Smart introduceert de Twinamic-transmissie met dubbele koppeling, waarmee je automatisch en handmatig kunt schakelen. In maart komt deze beschikbaar voor de Smart Fortwo basisversie en de Passion-, Prime- en Proxy-uitrustingsniveaus met 71 pk driecilinder motor. Op termijn zal ook de Smart Forfour met Twinamic worden uitgerust.

De bak kent zes trappen opwaarts en een neerwaarts. Bij het automatisch schakelen kunnen verzetten worden overgeslagen zodat direct een extra trap opgeschakeld wordt. Dankzij de twee koppelingen - vrij uniek in het stadsautosegment - verloopt het schakelen soepel en zonder verlies van tractie. 

Handmatig schakelen kan met de pookknop of met schakelflippers aan het stuurwiel. Voor dit laatste dient de Fortwo uitgerust te zijn met het Sports-pakket. De Fortwo Twinamic kan binnen 15,1 seconden vanuit stilstand tot 100 km/u sprinten. De topsnelheid bedraagt 151 km/u.

Het verbruik van de Smart Fortwo Twinamic ligt (in theorie) op 4,1 l/100 km, dat is 1 op 24,4. De bijbehorende CO2-emissie is 94 g/km, waardoor zakelijke rijders 20 procent moeten bijtellen. De prijzen van de Fortwo met Twinamic beginnen bij 13.060 euro.