In 2016 komt de Audi Q1 op de markt. Deze SUV zou eigenlijk Q2 gaan heten maar die naam is al vastgelegd door een andere autofabrikant. Voor de auto zelf maakt het weinig uit, de Q1 heeft meer gemeen met de A3 dan met de A1.

Audi komt in 2016 met de Q1. Deze compacte SUV kondigde het merk eind 2013 al aan en zal nauw verwant zijn aan de A3. Dat ondanks de naam Q1, die suggereert dat dit model een SUV-versie is van de compacte A1. Naar nu blijkt komt dat omdat Audi de auto eigenlijk Q2 wilde dopen.

Automotive News meldt dat het merk de naam Q2 graag wilde gebruiken, maar dat deze bezet is. Alfa Romeo gebruikt de aanduiding voor uitvoeringen met een elektronisch aangestuurd sperdiffentieel. Daarom wijkt Audi dus uit naar de naam Q1.

De Q1 krijgt een hogere zitpositie en een 10 mm hogere daklijn dan de A3. Qua binnenruimte zal de Q1 meer tegen de A3 aanschurken dan tegen de A1. De Q1 komt op het MQB-platform te staan dat wordt gebruikt door de A3.

Q4

Ook de naam Q4 wordt door Alfa Romeo (en Maserati) gebruikt, voor uitvoeringen met vierwielaandrijving. Er komt wel een ‘Q4’, maar dat wordt een SUV-variant van de TT. Deze auto gaat zeer waarschijnlijk TTQ heten en komt qua formaat dus tussen de Q3 en Q5. Audi liet al eens een concept car (foto 2) zien die vooruitblikt op dit model.