Eindelijk kunnen we melden hoeveel paardenkrachten de instapmotor van de Mazda MX-5 te bieden heeft. Verder 'zoom-zoomen' we vandaag in op het Pro Active Safety system van de nieuwe MX-5.

De 1,5 liter SkyActiv-G benzinemotor voor de nieuwe Mazda MX-5 heeft 131 paardenkrachten te bieden. Dit vermogen wordt volledig bereikt bij 7.000 tpm. Het maximale koppel ligt op 150 Nm en is vanaf 4.800 tpm beschikbaar. 

Dat valt te lezen in de 23 pagina lange toelichting die Mazda heeft vrijgegeven over de nieuwe, vierde generatie MX-5, ook wel 'MX-5 ND' genoemd. Toch geeft het boekwerk nog geen prestatie- of verbruikscijfers vrij. Evenmin wordt er gerept over de tweeliter benzinemotor.

Veiligheid in de MX-5

Wel is meer te lezen over de veiligheidssystemen die Mazda aanbiedt onder de noemer Mazda Proactive Safety. De i-ActivSense voorzieningen (camera's, radar, sensoren enzovoort) zijn in eerste instantie ingericht op het ondersteunen van de rijder.

Mazda MX-5 2015

Mocht er onverhoopt toch een ongeval plaatsvinden dan vangt de aluminium motorkap de botsenergie optimaal op. Deze 'actieve' kap is verder zodanig ontworpen dat ook voetgangers en fietsers beschermd worden als zij daarop terechtkomen.

De SkyActiv-body heeft ook met open dak een hoge stijfheid. Bovendien zijn er zij-airbags die het hoofd op kunnen vangen. Ook fijn is dat Mazda aandacht heeft besteed aan het veilig kunnen gebruiken van smartphones tijdens het rijden. Daarvoor is de Human-Machine Interface (HMI) aangepast.