Audi presenteert op de autoshow van Frankfurt in september een nieuw studiemodel. Deze auto is voorzien van oled-verlichting, een primeur in autoland.

Oled-televisies zijn er al, maar oled-verlichting op auto’s is nieuw. Audi presenteert op de IAA in Frankfurt in september een studiemodel dat oled-achterlichten heeft. Volgens Audi is dit de toekomst, omdat oled-verlichting vele nieuwe ontwerpmogelijkheden biedt.

Het voordeel van oled is dat de vlakken homogeen verlicht zijn, zonder zichtbare lichtpunten zoals bij led-verlichting. Oleds zijn platte lichtbronnen en bovendien zijn er geen reflectoren of spiegels nodig, waardoor de techniek weinig ruimte in beslag neemt. Dat biedt niet alleen talloze nieuwe designmogelijkheden, maar scheelt ook gewicht. Bovendien zijn oleds energiezuinig, ze geven weinig warmte af. Dat is bij een lichtbron namelijk nutteloze energie, die verloren gaat.

De techniek is voor verlichting nog niet helemaal uitontwikkeld. Audi is bezig om de oleds te omsluiten met kunststof in plaats van glas – wat nu nog gebruikelijk is. Hierdoor kunnen de lichtunits in allerlei vormen worden gemaakt. De lichtdichtheid is op dit moment voldoende voor gewone achterlichten, maar voor rem- en knipperlichten moet die verder omhoog worden geschroefd. Dat is een van de dingen waar Audi op dit moment aan werkt.