Vandaag is het zover, de Toyota Auris hatchback en wagon staan bij de dealers. Eerder gaven we al informatie over de motoren, bijtelling (14 procent, ook voor de Touring Sports) en prijzen, vandaag lichten we het nieuwe Safety Sense-systeem toe.

Toyota Safety Sense bestaat uit een pakket zogenaamde 'actieve' veiligheidssystemen: voorzieningen die een aanrijding proberen te voorkomen. Een belangrijk onderdeel is het Pre-Collision System dat de bestuurder waarschuwt (met licht en geluid) zodra er gevaar draagt. Dat kunnen obstakels in de rijbaan zijn maar ook medeweggebruikers die zich gevaarlijk gedragen. Indien nodig remt het systeem automatisch om bijvoorbeeld een kop-staartbotsing te voorkomen.

Dit verschilt van het Lane Departure Alert, dat alleen een waarschuwing geeft - en wel wanneer de auto de rijbaan onbedoeld dreigt te verlaten. Verkeersborden worden makkelijker opgemerkt met Road Sign Assist. Het systeem projecteert de borden op het dashboard. Tot slot biedt Safety Sense ook het automatisch dimmen van grootlicht zodra een tegenligger opdoemt ('Automatic High Beam'). 

Toyota Safety Sense is standaard op de Auris-uitvoeringen Hybrid Executive, Hybrid Lease Pro en Hybrid Lease Exclusive. Vanaf het uitrustingsniveau Aspiration kan het systeem optioneel worden bijbesteld. Het kost slechts 650 euro. De prijzen van de Auris en Auris TS beginnen bij 18.950 en 20.250 euro respectievelijk.