Mercedes-Benz heeft de vernieuwde M-Klasse onthuld. Naast de nieuwe naam GLE is het belangrijkste nieuws de komst van de GLE 500 e, een plug-in hybride met 14 procent bijtelling.

Mercedes-Benz neemt bij de facelift van de M-Klasse afscheid van de oude modelnaam. GLE is de nieuwe naam, zoals het merk eerder al aankondigde. De uiterlijke wijzigingen zijn ondanks de naamswijziging niet erg groot, aan de voorkant ging Mercedes-Benz het meest rigoureus te werk. Het design van koplampen, grille en bumper loopt nu weer in de pas met dat van andere recente modellen.

Het belangrijkste nieuws bij deze facelift is de komst van de GLE 500 e (foto's 3 en 4). Deze plug-in hybride profiteert dankzij de lage CO2-uitstoot van 78 g/km van 14 procent bijtelling. In de 500 e wordt de bekende biturbo V6 benzinemotor aangevuld met een elektromotor. Samen zijn ze goed voor een systeemvermogen van 442 pk. Het maximale koppel is 650 Nm. De GLE 500 e kan 30 kilometer volledig elektrisch rijden, tot een snelheid van 130 km/u. Er zijn vier rijstanden, om zo het maximale uit de hybride aandrijflijn te kunnen halen: hybrid (automatisch), e-mode (elektrisch), e-save (stroom sparen voor een later moment) en charge (accu’s bijladen). In zo’n 2 uur kan de auto weer opgeladen worden bij een laadpunt. Vierwielaandrijving en een negentraps automaat zijn onderdeel van de aandrijflijn.

Meer AMG-power

De overige reguliere motorversies zijn tot 17 procent zuiniger geworden en leveren hetzelfde vermogen als voorheen. Er zijn onveranderd twee benzineversie (GLE 400 met 333 pk en de GLE 500 met V8 en 435 pk) en twee dieselsmaken (GLE 250 d met 204 pk en de GLE 350 d met 258 pk). De AMG-uitvoering krijgt er wel wat pk’s bij, 32 om precies te zijn. De Mercedes-AMG GLE 63 heeft nu 557 pk en krijgt gezelschap van de S-uitvoering, die 585 pk heeft.

Net als aan de buitenkant zijn de wijzigingen in het interieur bescheiden. Nieuwe kleuren, afwerkingsmaterialen en een vernieuwd instrumentarium zijn de grootste veranderingen. De standaarduitrusting is uitgebreid met een zijwindassistent en een botspreventiesysteem.

De Mercedes-Benz GLE verschijnt in het najaar bij de dealers, prijzen zijn nog niet bekend.