Bentley Exp 10 Concept - gebogen scherm

Hoewel beeldschermen in auto’s steeds groter en geavanceerder worden, geloven auto-ontwerpers niet dat ze de toekomst hebben. Over 15 tot 20 jaar wordt alle informatie in auto’s geprojecteerd.

BMW-ontwerper Adrian van Hooydonk zei het al eerder: aanraakschermen zijn een ramp voor het ontwerp van een auto-interieur. Het samen laten vloeien van een groot oppervlak met de vormen van een dashboard is lastig. Diverse auto-ontwerpers zeggen tegen de website digitaltrends.com dat de toekomst niet meer, maar juist minder grote beeldschermen in de auto gaat brengen.

Dat komt omdat over een jaar of 15 alle informatie geprojecteerd zal worden. Niet alleen op voorruit, maar ook op delen van het dashboard. Zo wordt het mogelijk om een houten paneel als ‘achtergrond’ te gebruiken voor de weergave van navigatie en andere informatie. Dat biedt juist meer mogelijkheden voor ontwerpers.

Toch zal er eerst een andere trend ontwikkelen: gebogen schermen. Die bieden niet alleen meer ontwerpmogelijkheden, maar ook meer gebruiksgemak. Sommige smartphones hebben nu al gebogen schermen, dus de techniek is productierijp. Het biedt veel mogelijkheden en verlost het interieur van de platte opppervlaktes. De beeldschermen kunnen dan naar de bestuurder toe kunnen worden gedraaid, waardoor hij het eenvoudiger kan bedienen.