"Je Tesla verbetert terwijl je slaapt." Dat zegt het Amerikaanse merk bij het verschijnen van de nieuwe software update, V6.2, voor de Model S. De update brengt voornamelijk nieuwe laad- en veiligheidsfuncties. Het echte werk volgt over een maand of drie.

Tesla heeft deze week software update V6.2 gepresenteerd. De twee belangrijkste nieuwe toepassingen zijn Range Assurance en Trip Planner, die er samen voor zorgen dat je nooit onderweg met een leeg accupakket komt te staan. In Europa wordt hiervoor aanvullend het Tesla-netwerk van snellaadstations uitgebreid in de komende 12 maanden.

Nieuwe laadfuncties

De Range Assurance-functie houdt op de achtergrond in de gaten wanneer de batterijen leeg raken. Het communiceert met het Tesla-laadnetwerk om te zien of je bijvoorbeeld nog bergen moet passeren of door de sneeuw moet rijden voor je de volgende laadpaal bereikt. Zodra het nodig is geeft Range Assurance de rijder een seintje en navigeert het de auto naar de dichtsbijzijnde lader.

Trip Planner is eigenlijk een navigatiefunctie die je van vertrekpunt tot bestemming brengt. Het calculeert echter eventuele stops in om de auto op te laden, bij gunstig liggende en beschikbaar zijnde Tesla-snellaadstations. Ook wordt de laadtijd verrekend in de weer te geven reistijd.

Tesla Model S

Nieuwe veiligheidsopties

De actieve veiligheid wordt uitgebreid met Automatic Emergency Braking. Bij een onvermijdelijke frontale botsing grijpt het systeem in om het risico of de impact te verkleinen. Het systeem werkt bij een snelheid van 8 tot 140 km/u. De overige belangrijke veiligheidsopties zijn Blind Spot Warning - bij het wisselen van rijstrook - en Side Collision Warning. 

Update V6.2 brengt nog meer aanpassingen met zich mee. Valet Mode bijvoorbeeld, om persoonlijke informatie én eigendommen af te schermen wanneer je de auto aan iemand anders meegeeft. De actieve cruise control is verfijnd en het geluid van de audiosystemen verbeterd. Het echte werk komt echter met de volgende software update, over circa 3 maanden. Die zal de Model S, in ieder geval in de Verenigde Staten, deels zelfrijdend maken, zo beloofde topman Elon Musk onlangs.