W12-motor Volkswagen

Volkswagen komt met een vernieuwde W12-motor. De 6,0 liter motor komt in diverse luxemodellen van Volkswagen, Audi en Bentley te liggen.

Volkswagen presenteert op het International Vienna Motor Symposium een vernieuwde W12-motor. Het blok heeft nu altijd een twinscroll biturbo en een vermogen van maar liefst 608 pk. Het koppel van 900 Nm is beschikbaar vanaf 1.300 tpm.

Volkswagen gebruikt in de luxemodellen van Audi en Bentley nu nog verschillende versies van de motor, maar die worden op termijn allemaal vervangen door het nieuwe blok. De nieuwe W12 combineert de directe inspuittechniek die Audi gebruikt in de W12 en de multipoint-injectie van Bentley.

Adaptieve motorsteunen met hydraulische dempers moeten ervoor zorgen dat trillingen en motorreacties zoveel mogelijk worden opgevangen. Volkswagen meldt dat de smering van de motor geschikt is gemaakt voor off-road-gebruik, waarmee duidelijk is dat de SUV van Bentley – met de naam Bentayga - de eerste auto zal zijn die de twaalfcilinder gaat gebruiken.

Volkswagen geeft zelfs al prestatiecijfers vrij, al kunnen die uiteraard per model verschillen. Een 0-100 km/u sprintje is mogelijk in minder dan 4 seconden, de topsnelheid ligt boven de 300 km/u. De CO2-uitstoot van de modellen die de motor gaan gebruiken komt in ieder geval onder de 250 g/km te liggen.