Wat een feest, het Concorso d'Eleganza Villa d'Este dat dit weekend plaatsvindt aan het Italiaanse Comomeer. Gisteren al de Zagato-interpretatie van de Maserati 450S Coupé, nu komt BMW met de fraaie 3.0 CSL Hommage.

Wie herinnert zich niet de BMW 3.0 CSL uit de jaren '70, de productiewagen die voorbestemd was voor het circuit? Indertijd waren de lichtgewicht materialen zoals aluminium, dun staal en plexiglas (voor de ruiten) geavanceerd. De auto had opvallende stijlkenmerken zoals kleine vinnen langs de bumpers, flinke spoilers en een achtervleugel. 

Deze kenmerken komen weer in herinnering bij het zien van de 3.0 CSL Hommage. Ontwerper Adrian van Hooydonk zegt over de conceptcar: "De BMW Hommage- modellen laten niet alleen zien hoe trots wij zijn op ons erfgoed, maar ook hoeveel invloed het verleden heeft op onze toekomst. De BMW 3.0 CSL Hommage is een eerbetoon aan de originele BMW 3.0 CSL, zowel op het gebied van design als lichtgewicht technologie." 

Anno 2015 is het lichte gewicht bereikt door toepassing van CFRP, kunststof dat met koolstofvezel versterkt is. Knipogen naar het verleden zijn onder meer de hooggeplaatste, niervormige grille, het gestileerde X-patroon van de verlichting vooraan (nu in led en laser uitgevoerd) en de laaggeplaatste splitter als moderne interpretatie van de 'haaienneus'. Het interieur is net als dat van de jaren '70-modellen 'uitgekleed' en compact. De voorzieningen, zoals kuipstoelen, zespuntsgordels en het feit dat de achterbank vervangen is door eBoost-accumulatoren van de zescilindermotor versterken het 'puur sportieve' gevoel van de auto.

BMW 3.0 CSL Hommage

Voor een goede aerodynamica hebben de buitenspiegels plaatsgemaakt voor achteruitkijkcamera's. Ook wordt de luchtstroom geoptimaliseerd door de speciale wielen, evenals de Air Curtains en Air Breathers in de wielkasten. Opvallend is de led-strip aan de achterzijde, deze verbindt de achterlichten met elkaar via de spoiler. BMW heeft voor de kleur Golf Yellow gekozen. Alsof de Hommage nog niet genoeg opvalt.