Volkswagen Golf TDI Bluemotion

Consumenten hoeven wat Volkswagen betreft niet bang te zijn voor een naheffing van de belastingdienst. Vorige week werd bekend dat het merk ook heeft gerommeld met de CO2-uitstoot van diverse motoren en dat heeft direct gevolgen voor de betaalde BPM-belasting en bijtelling.

Volkswagen heeft in een brief aan de Europese ministers gevraagd om consumenten niet te belasten met een naheffing als gevolg van gerommel met CO2-uitstoot bij Volkswagen. Automotive News meldt dat Volkswagen-baas Matthias Müller in de brief belooft alle niet betaalde belastingen te voldoen.

De Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, gaf eerder al aan dat Volkswagen-bezitters en leaserijders niet bang hoeven te zijn voor een naheffing. De Nederlandse overheid zal, zodra duidelijk is welke auto’s betrokken zijn en wat de misgelopen belastinginkomsten zijn, de rekening bij Volkswagen neerleggen.

De angst voor eventuele naheffingen ontstond vorige week, toen Volkswagen bekend maakte dat er niet alleen is gesjoemeld met de uitstoot van stikstofoxiden van dieselmotoren, maar ook met de CO2-uitstoot van diesel- en benzineauto’s. Het gaat wereldwijd om zo’n 800.000 auto’s, hoeveel daarvan in Nederland rond rijden is nog niet duidelijk.