Drie nieuwe modellen zijn door crashtestorganisatie EuroNCAP tegen de muur gezet. De Hyundai Tucson haalt de maximale score van vijf sterren.

EuroNCAP heeft de resultaten van drie nieuwe botsproeven bekend gemaakt. De Hyundai Tucson weet de maximale score van vijf sterren te halen, de Mazda MX-5 en Opel Karl komen tot vier. De Tucson weet op alle belangrijke onderdelen goed te scoren. Op het onderdeel inzittendenveiligheid haalt de Hyundai 84 procent van de punten, de bescherming van kinderen is met 85 procent eveneens goed. Op de onderdelen voetgangersprotectie en actieve veiligheid scoort de Tucson 71 procent.

De Mazda MX-5 haalt op de genoemde onderdelen respectievelijk 84, 80, 93 en 64 procent. De botsveiligheid van de roadster is op vijfsterrenniveau, maar hij laat punten liggen op het onderdeel actieve veiligheid. Wel krijgt Mazda een pluim voor de uitstekende voetgangersbescherming dankzij de iets omhoog komende motorkap bij een aanrijding.

De Opel Karl weet ook vier sterren te halen. Dat is op het niveau dat gebruikelijk is voor stadsauto’s. Toch krijgt de Karl enkele aantekeningen op zijn testrapport. Het bovenlichaam is niet alle gevallen goed beschermd en het hoofd van de bestuurder glijdt bij een frontale botsing van de airbag af. De scores op de onderdelen inzittenden, kinderen, voetgangers en actieve veiligheid zijn 74, 72, 68 en 64 procent.