Na de eerste beelden van de nieuwe Kia Sportage van vorige week hebben we nu ook de bijbehorende informatie. Daaruit blijkt dat de Sportage op alle gebieden weer een beetje beter is dan zijn voorganger.

Kia kiest bij de Sportage voor evolutie. Het is veruit de populairste Kia in Europa en daarom is het merk voorzichtig met vernieuwen. De nieuwe Sportage is vooral beter. En ruimer, want in de lengte meet het nieuwe model 4 centimeter meer dan de uitgaande Sportage. 3 centimeter daarvan bevindt zich tussen de voor- en achterwielen, waardoor de beenruimte achterin is toegenomen. Kia heeft ook kans gezien om de hoofdruimte zowel voor- als achterin te vergroten. De bagageruimte is met 38 liter gegroeid naar 503 liter.

Het dashboard is compleet nieuw maar oogt vertrouwd. De middenconsole is 10 graden naar de bestuurder toe gedraaid voor een eenvoudigere bediening. Het beeldscherm meet 7 of 8 inch en is voorzien van TomTom navigatiesoftware. Nieuwe opties zijn een JBL-geluidsinstallatie en de mogelijkheid voor het draadloos opladen van mobiele telefoons. Kia belooft zowel voorin als achterin meer zitcomfort door het verbeterde zitmeubilair.

Nieuwe turbomotor

Het motoraanbod is ten opzichte van de uitgaande Sportage vernieuwd. Dat zit ‘m vooral in de toevoeging van de 1.6 T-GDI-motor met 177 pk. De turboloze 1.6 GDI met 132 pk keert in het nieuwe model weer terug. Daarnaast biedt Kia twee diesels aan: een 1.7 met 115 pk en een 2.0 met 184 pk. Vierwielaandrijving is optioneel, een zeventraps automaat ook – op de 1.6 T-GDI.

Het onderstel is op diverse punten verbeterd, met als gevolg een stabielere wegligging en directere besturing. Op het gebied van actieve veiligheid is de nieuwe Sportage helemaal bij de tijd, zo zijn een noodremsystem, een actieve rijbaanassistent, intelligente verlichting, een verkeersbordenlezer en een systeem dat kruisend verkeer detecteert beschikbaar.

De nieuwe Sportage staat in het eerste kwartaal van 2016 in de showroom, de prijzen zijn nog niet bekend.