Toyota onthult de vierde generatie Prius. Dat is de zuinigste van allemaal, al weten we nog niet hóe zuinig dat is.

Hier is de nieuwe Toyota Prius! Het merk heeft zojuist de vierde generatie van zijn hybridemodel onthuld. De auto die synoniem staat voor het begrip hybride is in een nieuw, opvallend jasje gestoken en onderhuids bijna compleet vernieuwd. Toyota claimt dat de nieuwe Prius zuiniger is dan alle andere hybrides (zonder stekker) op de markt.

De Full Hybrid aandrijflijn van de Prius is ten opzichte van die in het uitgaande model flink vernieuwd. Er zijn compactere, lichtere componenten gebruikt, die bovendien op andere plekken in de auto zijn geplaatst voor een betere gewichtsverdeling. De nikkel-metaal accu is compacter en tegelijkertijd krachtiger.

Nieuw platform

De nieuwe Prius staat als eerste Toyota op het nieuwe, modulaire TNGA-platform, dat de Prius een betere rijdynamiek geeft. De benzinemotor is efficiënter gemaakt en de acceleratie verloopt stiller en meer lineair dan voorheen.

Uiteraard is het nieuwe model voorzien van een hele rits aan moderne veiligheidssystemen, zoals een botsdetectiesysteem, verkeersbordenlezer, intelligente verlichting en adaptieve cruise control.

De onthulling van de Prius vindt deze week plaats in Las Vegas, volgende week is de hybride ook te bewonderen op de IAA in Frankfurt. In het eerste kwartaal van 2016 komt de auto op markt, voor het noemen van prijzen en bijtellingspercentages is het nog te vroeg.