BMW X3 20d dieseluitvoering

BMW’s hebben geen frauduleuze software aan boord. Het bericht van het Duitse tijdschrift Autobild daarover is teruggetrokken.

BMW heeft niet gesjoemeld met software om aan de uitstootnormen te voldoen. Autobild meldde gisteren dat een BMW X3 met dieselmotor de normen ver zou overschrijden. Het nieuws werd razendsnel opgepakt door media in de hele wereld maar de conclusies van Autobild bleken te voorbarig. BMW ontkende zelf ook al het gebruik van sjoemelsoftware.

De testresultaten die het Duitse tijdschrift publiceerde blijken cijfers uit de praktijk te zijn, die zijn vergeleken met eerdere testresultaten in een laboratorium. Dat is appels met peren vergelijken, maar geeft wel weer aan dat de Europese meetmethode aan vernieuwing toe is. Theorie en praktijk liggen namelijk mijlenver uit elkaar. Dat geldt niet alleen bij BMW-modellen, maar bij alle auto’s.

Voor BMW is het valse bericht extra zuur, het bedrijf verloor op de beurs 9 procent aan waarde. Nederlandse bestuurders kunnen in ieder geval gerust gesteld zijn, hun auto voldoet aan alle wettelijke eisen.