Mazda 6

Mazda wil dat autorijden leuk blijft en gelooft daarom niet in de zelfrijdende auto. Het merk zet alleen in op systemen die de bestuurder ondersteunen en de veiligheid verbeteren.

Mazda gaat geen zelfrijdende modellen ontwikkelen. Het merk wil dat een auto te allen tijde leuk blijft om in te rijden en dat is niet zo als de techniek al het werk uit handen van de bestuurder neemt. Dat wil niet zeggen dat het merk niet inzet op zelfrijdende techniek, maar de toepassing ervan blijft beperkt tot (semi-)autonome systemen om de bestuurder te ondersteunen of om de veiligheid te verbeteren.

Masahiro Moro, marketingdirecteur van Mazda North America, zegt tegen Motoring.com.au dat de bestuurder altijd centraal blijft staan: “Technologie helpt als de bestuurder bijvoorbeeld onwel wordt. Dan pas zal de auto zelfstandig naar een parkeerplaats of naar huis rijden. Dat is de manier waarop we autonoom rijden zullen implementeren.” Hij voegt daar aan toe dat ‘fun to drive’ een essentiële marktwaarde van Mazda blijft in de toekomst.

Moro geeft in het zelfde interview aan dat het merk voorlopig ook geen elektrische auto’s gaat bouwen. De huidige generatie SkyActiv brandstofmotoren kan nog tot 30 procent zuiniger worden gemaakt, vanaf 2017 worden de verbeterde motoren uitgerold. Wel zal het merk op termijn hybridetechniek gaan toepassen.