Aston Martin AM-RB 001

De Aston Martin AM-RB 001 is uitverkocht. Alle 150 exemplaren van de extreme supercar zijn vergeven.

Aston Martin heeft alle beschikbare exemplaren van de AM-RB 001 verkocht. Het merk wilde 99 tot 150 exemplaren van de supercar bouwen, afhankelijk van de vraag. Het worden er dus 150, maar hadden er nog veel meer kunnen zijn. Het merk begint in 2018 met de levering van de auto. De echte naam moet overigens nog bekend worden gemaakt, AM-RB 001 is de werktitel.  

Aston Martin is spaarzaam met informatie over de supercar, maar ontwerper Mark Reichmann heeft onlangs tegen het Australische Motoring al wat meer informatie losgelaten. Hij zei onder andere dat de AM-RB 001 een topsnelheid haalt van meer dan 400 km/u en dat het gewicht van de auto rond de 1.000 kg ligt.

De supercar wordt aangedreven door een V12-motor zonder turbo’s. Volgens Reichman is deze motor helemaal nieuw, kan hij 9.500 tpm draaien en heeft hij een cilinderinhoud van tussen 6 en 7 liter. De benzinemotor krijgt hulp van een 60 kW elektromotor, die werkt volgens een principe dat is te vergelijken met het KERS-systeem in de Formule 1. Dat wil zeggen: de elektromotor kan een extra vermogensboost geven, maar werkt niet als onderdeel van een volwaardig hybridesysteem. Schakelen gaat via een gerobotiseerde versnellingsbak. Geen exemplaar met dubbele koppeling, want dergelijke techniek maakt de auto volgens Reichmann te zwaar.