Opel heeft de nieuwe generatie Insignia onthuld. Met de omschrijving 'lichter, ruimer en slimmer' kom je een heel eind, maar het nieuwe design is ook een belangrijke pijler.

Hier is het nieuwe vlaggenschip van Opel: de Insignia Grand Sport! Het is de eerste van de in totaal drie varianten die het merk gaat uitbrengen. Er komt geen sedan meer, maar de ruime Sports Tourer en de stoere Country Tourer staan wel weer op de planning.

De nieuwe Insignia groeit in de lengte nauwelijks, maar biedt wel fors meer interieurruimte doordat de wielen meer richting de hoeken van de carrosserie zijn geplaatst. Daardoor bevindt zich tussen de voor- en achterwielen nu 9,2 centimeter meer ruimte. De kofferbak heeft een inhoud van 490 liter. Het dashboard is meer naar de bestuurder toe gericht en voorzien van de nieuwste techniek, zoals een uitgebreid multimediasysteem met Opel OnStar-assistent en een head-up display. Ook heeft de nieuwe Insignia moderne rijhulpjes als adaptieve cruise control, een rijbaanassistent, intelligente led-koplampen en detectie van kruisend verkeer bij achteruit rijden.

De nieuwe positie van de wielen en het nieuwe design, dat is afgeleid van de Monza concept car, geven de nieuwe Insignia een nieuwe uitstraling: slanker en met scherpere lijnen. Het merk zegt dat de Insignia zelfs 'het aura heeft van een premiumauto'. Het feit dat de auto bijna 3 centimeter lager is helpt ook mee aan het meer atletische voorkomen van de middenklasser.

Opel laat nog niks los over de motoren die leverbaar worden in de Insignia, maar reken erop dat de nog verse 1.4 turbo benzinemotor en de 1.6 CDTi-diesel met twee turbo’s een belangrijke rol gaan spelen. Voor het eerst levert Opel een achttraps automatische versnellingsbak. Ook nieuw: vierwielaandrijving met intelligente koppelverdeling. Het 60 tot 175 kilogram lagere gewicht zal meehelpen aan een lager brandstofverbruik.

Opel laat de nieuwe Insignia voor het eerst zien op de autoshow van Genève in maart. In het tweede kwartaal van 2017 wordt de auto leverbaar, voor het noemen van prijzen is het nog te vroeg.