Mazda RX Vision Concept

Krijgt de nieuwe rotatiemotor van Mazda een turbocompressor? Als het aan een hooggeplaatste manager bij het merk ligt wel.

Mazda verraste op de autoshow van Tokio eind vorig jaar vriend en vijand met de fraaie RX Vision concept car mét rotatiemotor. Deze bijzondere motortechniek gebruikte Mazda voor het laatst in de RX-8 en wordt nog altijd doorontwikkeld. Tetsushi Marutani, assistent-manager van de afdeling motorontwikkeling bij Mazda, heeft tegen motoring.com.au hints losgelaten over dat het merk een turbo gaat toepassen op de nieuwe rotatiemotor.   

“Een rotatiemotor heeft meer trekkracht nodig bij lage toeren. Althans, dat is mijn mening. Dus als we een kleine compressor of turbo toevoegen zou dat helpen”, aldus Marutani. Hij hint daarmee wel naar turbotechniek voor de rotatiemotor, maar wil er verder niet op ingaan: “We werken nog steeds aan de ontwikkeling van de rotatiemotor. We kunnen er verder niets over zeggen. Niet over wanneer de motor komt, in wat voor soort auto of hoeveel pk de motor heeft.”

De RX Vision geeft echter wel een zeer duidelijke hint naar de komst van een coupé met rotatiemotor. Op korte termijn zal die auto niet komen, reken eerder op 2018 of 2019.