Seat heeft de Ateca officieel onthuld. Het nieuwe model beleeft zijn publieksdebuut op de autosalon van Genève begin volgende maand. De voorverkoop start in het voorjaar.

Daar is ‘ie dan, de eerste SUV van Seat. Hij draagt de naam Ateca, zoals gisteren al duidelijk werd toen de eerste foto’s uitlekten. Nu heeft Seat de auto officieel onthuld, voorafgaand aan het debuut op de autosalon van Genève in maart. Het merk start in het voorjaar met voorverkoop van het nieuwe model.

De Ateca heeft een lengte van 4,36 meter, 10 centimeter meer dan de Leon, en heeft een bagageruimte van 458 tot 510 liter – afhankelijk van de gekozen aandrijflijn. De Ateca is namelijk ook met vierwielaandrijving leverbaar en die snoept een klein deel van de bagageruimte op. Via het Seat Drive Profile met verschillende rijstanden verdeelt het systeem de aandrijfkrachten over de vier wielen. De meeste uitvoeringen zijn overigens (standaard) voorzien van voorwielaandrijving.

Seat heeft twee benzinemotoren en drie diesels klaarstaan voor de Ateca. Er is een 1.0 TSI-driecilindermotor met 115 pk en een 150 pk sterke 1.4 TSI viercilinder. De drie diesels zijn de 1.6 TDI met 115 pk, de 2.0 met 150 pk en een 190 pk-versie met dezelfde cilinderinhoud. Het theoretische verbruik van de motoren loopt uiteen van 5,3 tot 6,2 l/100 km (1 op 15,8 tot 18,8).

De Ateca krijgt de beschikking over de nieuwste rijhulpsystemen. Zo is er een file-assistent beschikbaar, waarmee de auto zelf optrekt, remt en stuurt in de file. Verder levert Seat voor het eerst een noodremsysteem en is de Ateca leverbaar met adaptieve cruise control, een 360 graden camera en volledige led-verlichting. Een andere primeur voor Seat is de mogelijkheid om een telefoon draadloos op te laden in de auto.

De prijzen van de Ateca worden in het voorjaar bekend gemaakt, dan opent het merk ook de orderboeken.