Meer elektrisch, meer waterstof, meer bijtelling en minder zelf rijden. In 2016 gaan de ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden, milieuvriendelijke aandrijflijnen en integratie van auto en computer in volle vaart door. Door de nieuwe bijtellingsregels zal het verkooplandschap er heel anders uit gaan zien. Hoe dan ook, in 2016 kunnen we heel veel nieuwe modellen tegemoet zien.

Welke dat zijn? Wat dacht je van de Renault Mégane, Bugatti Chiron, Hyundai Ioniq, Suzuki Ignis, Fiat Tipo en Opel Insignia? Dat en meer nieuwtjes lees je in deze vooruitblik 2016.

Volvo S90

Autonome auto’s: zelfrijdend of zelf rijden?

De volledig zelfrijdende auto is nog een stap te ver, maar steeds meer functies worden overgenomen door de techniek. De nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse en Volvo S90, die in de zomer op de markt komen, kunnen al deels autonoom rijden. Van beide auto’s zal later dit jaar een stationwagon volgen. Ook de langverwachte Tesla Model X, mét vleugeldeuren, heeft autonome functies. De elektrische MPV is al te bestellen en wordt vanaf de tweede helft van het jaar geleverd.

Hybride auto’s: met stekker of zonder stekker?

Bijtelling bepaalt in het nieuwe jaar steeds minder het straatbeeld. Gingen de Peugeot 308, Toyota Auris en Volvo V40 afgelopen jaar nog als zoete broodjes over de toonbank dankzij de 14 procent bijtelling-versies, dit jaar vallen deze en vele andere auto’s in de 21 procent bijtellingscategorie. Voor (de meeste) plug-in hybrides is er nu 15 procent bijtelling, in plaats van 7 procent (in 2015). Het aanbod van stekkerauto’s breidt in 2016 uit met diverse interessante modellen, zoals de BMW’s 330e, 225xe en 740e. Van de Audi Q7 verschijnt er een plug-in versie met de naam e-tron, goed voor 15 procent bijtelling. Hyundai gaat ‘stekkeren’ met de Ioniq, die in januari wordt onthuld in drie varianten: hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch. Zusje Kia komt in de tweede helft van het jaar met de Optima PHEV plug-in hybride.

Toyota C-HR Concept

Hybrides zónder stekker zijn het handelsmerk van Toyota en het merk introduceert er dit jaar maar liefst drie. De nieuwe generatie Prius is de zuinigste niet-stekker-hybride en vanaf maart verkrijgbaar. In dezelfde maand onthult Toyota de productieversie van de C-HR Concept, een compacte cross-over met hybride aandrijflijn en het kleine broertje van de RAV4 Hybrid. Die laatste zal in de eerste helft van het jaar aan de line-up worden toegevoegd. Toyota is niet het enige merk dat hybride SUV’s op de planning heeft staan, ook Kia doet een duit in het zakje met de Niro. Dit compacte model verwachten we in de eerste helft van het jaar te zien.   

Nieuwe technieken: waterstof of fijnstof?

Honda brengt de tweede generatie van de Clarity waterstofauto naar Europa. Verwacht nog geen grootse marktintroductie, het model zal waarschijnlijk beperkt beschikbaar zijn. Het aantal waterstofstations neemt ook in 2016 nauwelijks toe en daardoor zal de uitrol van dit soort auto’s beperkt zijn. Voorlopig zetten autofabrikanten nog volop in op het verbeteren van brandstofmotoren. De SCR-techniek, waarmee schadelijke stikstofoxiden worden geëlimineerd in het uitlaatsysteem middels een chemisch proces, wordt steeds vaker toegepast en verbeterd in voorbereiding op de strengere uitstootnormen die volgend jaar ingaan. Onder andere Opel heeft voor 2016 een nieuwe generatie katalysators aangekondigd. 

Suzuki Ignis

Kleine auto’s: stadsauto of stads-SUV?

De traditionale hatchbacks maken deels plaats voor cross-overs of SUV’s, zelfs in de kleinste segmenten. Afgelopen jaar zijn er heel veel van geïntroduceerd, voor dit jaar is de Audi Q2 het belangrijkste nieuws. Die zal in maart op de autosalon van Genève zijn neus voor het eerst laten zien.

De nieuwe generatie Suzuki Ignis combineert het beste van twee werelden in een nieuw model dat in de zomer bij de dealers verschijnt. Meer traditioneel is de iets grotere Baleno, die in maart al te koop is. De DS 3 wisselt in maart zijn Citroën-logo in voor een chique DS-badge.

In het kleinste segment hopen we dit jaar de nieuwe Ford Ka te verwelkomen, maar Ford is nog altijd vaag over de Europese plannen met zijn stadsauto. Smart rondt de introductie van de nieuwe generatie Fortwo af met de Electric Drive en Cabrio. Die eerste wordt eind dit jaar onder het doek vandaan gehaald, de Cabrio is vanaf maart verkrijgbaar.

Compacte middenklassers: golf aan nieuwe modellen en een vernieuwde Golf

In het populaire C-segment staan diverse grote namen op het punt om vernieuwd te worden. De grootste naam is de Volkswagen Golf, waarvan in september een nieuwe versie wordt voorgesteld.

Renault Mégane

Terug van weggeweest is de Fiat Tipo, die ‘de goedkoopste auto in zijn segment’ moet zijn en verschijnt als sedan (maart), hatchback (juni) én stationwagon (september). De nieuwe Renault Mégane verwelkomen we in maart op de Nederlandse wegen, de Estate volgt in september. Nóg een nieuwe stationwagon is de Opel Astra Sports Tourer, die in april komt.

Voor de liefhebbers van MPV’s hebben we twee nieuwtjes dit jaar. De nieuwe Renault Scénic wordt waarschijnlijk op de autosalon van Genève in maart onthuld en de Toyota Verso treedt eind dit jaar in een nieuw jasje aan.

Zakelijke modellen: driedeurs of vierdeurs?

In het zakelijke segment verschijnen er naast diverse gloednieuwe sedans twee nieuwe coupés. Deze maand rijdt Infiniti de nieuwe Q60 de beursvloer op en Audi komt in september met de tweede generatie A5.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Alfa Romeo maakt een nieuwe start met de Giulia, waarvan afgelopen jaar al de krachtige Quadrifoglio-versie werd onthuld. De gewone versies volgen in maart en het hele assortiment staat vanaf mei te pronken in de showroom. Kia start in januari met de verkoop van de nieuwe Optima, tegelijkertijd rollen bij Renault de eerste exemplaren van de Talisman de showrooms binnen. Van beide modellen volgt er later dit jaar een stationwagon. Halverwege dit jaar zet Opel zijn modeloffensief kracht bij met de onthulling van de nieuwe Insignia.    

Je winkelt liever in het luxe E-segment? Weet dan dat er – naast de eerder genoemde Volvo S90/V90 en Mercedes-Benz E-Klasse – een nieuwe BMW 5 Serie op de planning staat, voor de tweede helft van dit jaar. In het topsegment zijn er ook enkele nieuwtjes, zoals de Cadillac CT6 die in het najaar naar ons land komt. In september richt Porsche op de autosalon van Parijs de spotlights op de nieuwe Panamera.

SUV’s: meer off-road-modellen ‘on the road’

Het aantal SUV-modellen blijft in 2016 uitdijen. In het compacte middensegment is er belangrijk nieuws van de Volkswagen-merken Seat en Skoda, die in het kielzog van de nieuwe Tiguan - die in mei naar Nederland komt – allebei met een eigen SUV komen. Jeep presenteert halverwege dit jaar de opvolger van de Compass en Kia zet volgende maand de nieuwe Sportage bij de dealers. Frankrijk stuurt de nieuwe Peugeot 3008 als SUV-inzending voor 2016, maar dan wel pas in het derde kwartaal. In de zomer kunnen we voor het eerst rijden met de Infiniti QX30.

Jaguar F-Pace

Ook bij de grotere SUV’s is er veel beweging. Alfa Romeo onthult in het vierde kwartaal een ‘hoog-op-de-poten-model’ op basis van de Giulia. Jaguar liet vorig jaar al de F-Pace zien en die komt in april de Nederlandse wegen verfraaien. Beide modellen concurreren met de nieuwe Audi Q5, die voor oktober op de planning staat. Land Rover blijft niet achter en presenteert in de tweede helft van het jaar de nieuwe Discovery. Nog meer keuze: Cadillac biedt vanaf juni de XT5 aan en tegelijkertijd verwachten we de boot met daarin de eerste exemplaren van de Ford Edge. De SUV-Coupé-trend wordt in 2016 vooralsnog alleen gevolgd door Mercedes-Benz met de GLC Coupé, die in de eerste helft van dit jaar onder het doek vandaan mag kruipen.

Mag het allemaal nog een maatje groter? Dan hebben we de Lexus RX (deze maand al te rijden) de Bentley Bentayga, de Mercedes-Benz GLS (beide in maart in de showroom) en de Maserati Levante (onthulling in maart) in de aanbieding.

Sportievelingen: nieuwe koning in koningsklasse

De nieuwe M, S, RS en AMG-modellen vliegen ons ook in het nieuwe jaar weer om de oren. In de categorie supercars is er dit jaar een troonsopvolging: de Bugatti Chiron wordt in maart gekroond als opvolger van de inmiddels legendarische Veyron. Ook bij Aston Martin is er na dit jaar een nieuwe koning: de DB11. De vorig jaar al gepresenteerde Honda NSX en Ford GT verschijnen in 2016 bij een select aantal dealers.

Iets betaalbaarder zijn de nieuwe Chevrolet Camaro (zomer) en de Porsche Boxster en Cayman. Die worden omgedoopt tot 718 Boxster en 718 Cayman en hun zescilindermotor wordt ingeruild voor een viercilinder.

Fiat 124 Spider

Cabrio’s: stalen dak of stoffen dak?

Bij Mercedes-Benz gaat dit jaar het dak eraf. In het voorjaar komen er maar liefst drie nieuwe modellen uit: de SLC en de vernieuwde SL met stalen klapdak en de S-Klasse Cabriolet met stoffen kap. En dan onthult het merk ook nog eens de nieuwe C-Klasse Cabriolet. De meest bijzondere cabrio is dit jaar van Land Rover, de Range Rover Evoque Convertible is de enige SUV-cabriolet in de Nederlandse prijslijsten. Fiat komt voor het eerst sinds de Barchetta weer met een echte cabrio, de klassiek gestileerde 124 Spider die tegen de zomer bij de dealers verschijnt. In het topsegment verwachten we naast de genoemde Mercedes-Benz-modellen twee nieuwkomers: de Rolls-Royce Dawn (‘de stilste cabriolet ooit’) en de Audi R8 Spyder, die in de eerste helft van dit jaar onthuld zal worden. 

Bedrijfswagens: open laadbak of dichte laadbak?

Op het gebied van bedrijfswagens is er veel nieuws in 2016. In juni komt de nieuwe drieling Citroën Spacetourer, Peugeot Traveller en Toyota Proace op de markt. Iets later verwachten we de nieuwe Fiat Scudo, die is afgeleid van de Renault Trafic. Fiat komt daarnaast met een pick-up, die de naam Fullback draagt en zijn genen deelt met de Mitsubishi L200. Meer pick-ups: de nieuwe Nissan Navara maakt deze maand al zijn opwachting bij de Nissan-dealers en in de eerste helft van dit jaar presenteert Renault de Alaskan - op basis van die Navara. In september verwelkomen we tot slot de nieuwe Toyota Hilux.

Ook dit jaar vind je op Autokopen.nl het laatste nieuws waarmee we jou als autokoper of -liefhebber van dienst kunnen zijn. Proost! Op een mooi autojaar 2016.