De toekomst van Volkswagen, verpakt in een studiemodel. Dat is de Budd-e, die het merk laat zien op de technologiebeurs CES 2016 in Las Vegas.

Alles wat Volkswagen wil zijn in de toekomst zit verpakt in de Budd-e. De auto staat op een nieuw platform met de naam MEB, dat specifiek is ontwikkeld voor elektrische modellen. De Budd-e heeft twee elektromotoren en doordat er een bij de vooras is gemonteerd (van 100 kW, 136 pk) en een bij de achteras (125 kW, 170 pk) heeft de auto vierwielaandrijving. De Budd-e kan in zo’n 7 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren in heeft slechts een half uur nodig om voor 80 procent weer te worden opgeladen. Het studiemodel valt qua afmetingen tussen de Touran en de Transporter in en het design van de auto is een directe voorbode van wat we de komende jaren kunnen verwachten van Volkswagen.

In contact met je koelkast

De Budd-e staat in contact met ‘the internet of things’, een netwerk waar behalve de auto ook je huis, werk, smartphone en vele andere apparaten mee zijn verbonden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je een bestelling laten bezorgen in een mobiele postbus in de Budd-e, die vanaf de buitenkant is te benaderen en alleen geopend kan worden met een digitale sleutel. Ook kan je vanuit je auto kijken wat er in de koelkast ligt, zodat je zeker weet dat je geen boodschappen vergeet.

Ook handig: je huis herkent wanneer de auto in de buurt is en ontwaakt dan uit de ‘energiebespaarstand’. Ook kan de Budd-e de deuren van je huis openen, als je met je handen vol boodschappen staat. Uiteraard moet hiervoor ook je huis worden gedigitaliseerd, maar dat is net als de digitale auto een kwestie van tijd.

Toch duurt het als het aan Volkswagen ligt niet al te lang meer. Het merk ziet de Budd-e als de auto van 2019. Die auto kan zelf rijden en is te bedienen met handgebaren en aanraking. Knoppen zijn volgens Volkswagen iets uit het verleden en die heeft Budd-e dan ook niet. Ook niet op het stuur, dat is namelijk voorzien van een multifunctioneel touchpad. 

De Budd-e is deze week te bewonderen op de CES elektronicashow in Las Vegas.