Volvo XC90 crashtest

Bijna alle eindejaarslijstjes zijn al geweest, eentje ontbrak er nog. Wat is de veiligste auto van 2015? Het antwoord: de Volvo XC90.

EuroNCAP heeft bekend gemaakt welke auto’s de beste score hebben behaald bij de botsproeven in 2015. Van de veertig auto’s die de crashtestorganisatie tegen de muur zette, haalde Volvo XC90 de hoogste totaalscore. Dat is te danken aan de hoge cijfers op de onderdelen inzittendenveiligheid en actieve veiligheid (97 en 100 procent). De Volvo wint uiteraard ook zijn categorie, die van grote SUV’s.

Bij de compacte SUV’s komt de Mercedes-Benz GLC als veiligste uit de bus. De Honda Jazz is de veiligste kleine auto, dankzij de goede standaard veiligheidsuitrusting. In de categorie compacte familie-auto’s gaat de Infiniti Q30 er met de prijs vandoor. Deze auto is van alle in 2015 geteste modellen een van de vriendelijkste voor voetgangers, dankzij de actieve motorkap die iets omhoog komt bij een aanrijding en zo de impact vermindert.

De Jaguar XE is de veiligste grote familieauto, mede doordat hij een indrukwekkende standaarduitrusting op het gebied van actieve veiligheid heeft. In de categorie ‘MPV’ pakte de Volkswagen Touran de hoogste score bij de compacte modellen en de Ford Galaxy (en S-Max) bij de grote modellen.