Seat 20v20 Concept uit 2015

Vorig jaar showde Seat op de autosalon van Genève de conceptcar 20v20, dit jaar beleeft de productieversie Tectra er z'n werelddebuut.

Eindelijk kan Seat de eerste SUV op de markt brengen. In de zomer is het zover en staat 'ie in de showrooms. Begin maart wordt de nieuwkomer aan het publiek voorgesteld op de autoshow van Genève. De naam is al bekend: Seat Tectra. Het wordt een compacte SUV van circa 4,35 meter lang. Dat is dus kleiner dan de Tiguan (4,5 meter) van zustermerk Volkswagen. Concurrenten zijn eerder modellen als de Nissan Qashqai. 

De techniek wordt gebaseerd op die van de Seat Leon en zodoende komt de Tectra ook op het Volkswagen MQB-platform te staan. Het design zal eveneens wat weghebben van de Leon, de Cross Sport in het bijzonder - zo schrijft het welingelichte Duitse blad AutoBild. Daarnaast zul je de showauto Seat 20v20, die vorig jaar op de autosalon in Genève stond, terugzien in de Tectra. Zo blijft bijvoorbeeld de 'tornadolijn', de vouwlijn die rondom de auto loopt.

Bij de verkoopstart, zomer 2016, zal de Seat Tectra met alle bekende viercilindermotoren uit de Volkswagenstal aangeboden worden. Het basismodel zal 110 pk vermogen te bieden hebben, het topmodel circa 200 pk. Later volgt een sportief Cupra-model met 250 tot 290 pk. Standaard krijgt de Tectra voorwielaandrijving en een handmatig te bedienen transmissie. Optioneel zullen vierwielaandrijving en de DSG-transmissie beschikbaar komen. Volgens de bronnen van AutoBild zal de Seat Tectra circa 20.000 euro gaan kosten.