De Mazda 3 is vernieuwd. Stillere dieselmotoren, een aangescherpt design, een nieuw gripsysteem en nieuwe opties zijn de belangrijkste nieuwtjes.

Mazda heeft in Japan de vernieuwde 3 onthuld. Aan de voorkant heeft Mazda de het model subtiel bijgepunt. De chromen rand van de grille is dikker geworden, de spijlen juist dunner. De iets minder scherp gesneden koplampen kunnen als optie voorzien worden van volledige led-verlichting. Dat is nog niet alles, als je goed kijkt zie je dat de bumper, ondergrille en de mistlichten ook zijn gewijzigd. De achterbumper heeft scherpere vouwen en het zwarte inzetstuk is kleiner. Binnenin monteert Mazda een nieuw stuurwiel, naast nog een aantal kleinere wijzigingen.

Mazda introduceert in de vernieuwde 3 G-Vectoring Control. Dit systeem is de eerste van een reeks nieuwe modules onder de noemer Skyactiv Vehicle Dynamics, waarmee de rij-eigenschappen van de auto naar een hoger plan worden getild. G-Vectoring Control beïnvloedt het koppel van de motor om de grip te verbeteren, door de hoeveelheid kracht op de wielen te optimaliseren op basis van de stuurinput van de berijder. Hierdoor worden de zijwaartse bewegingen beter gecontroleerd, alsook de rem- en acceleratiekracht. Dat levert een vloeiendere rijbeleving op, niet alleen bij het sportieve stuurwerk maar ook bij normaal gebruik.

Andere nieuwe opties in de 3 zijn een head-up-display, een verkeersbordenlezer en diverse actieve actieve veiligheidssystemen. Daarnaast is er meer keuze in lakkleuren.

De beniznemotoren blijven ongewijzigd, Mazda levert de vernieuwde 3 vanaf december met een 100 pk sterke 1.5-motor en twee 2.0 Skyactiv-G-motoren met 120 en 165 pk. De 1.5 en 2.2 dieselmotoren in de 3 zijn verbeterd, ze zijn stiller en produceren minder trillingen.

De vernieuwde Mazda 3 staat in december bij de Nederlandse dealers, prijzen zijn nog niet bekend.

Update 11.15 uur: nieuwe informatie toegevoegd.