Autopilot Tesla Model S

De RDW kwalificeert de Autopilot van Tesla als ‘veilig’, ondanks het incident in de Verenigde Staten waarbij een bestuurder om het leven kwam. Wel heeft de RDW de Amerikaanse overheid om inzage gevraagd in de details rondom het ongeval.

De Nederlandse Dienst Wegverkeer (RDW) heeft geen reden om aan te nemen dat de Autopilot van Tesla onveilig is. “Autopilot is veilig als het op de juiste manier wordt gebruikt”, aldus Hans Lammers van de RDW tegen persbureau Reuters. Toch heeft de RDW aan zijn Amerikaanse evenknie NHTSA gevraagd om inzage in de gegevens van een noodlottig ongeval met het systeem in de Verenigde Staten.

In de Amerikaanse staat Ohio kwam eerder deze maand een bestuurder om het leven omdat de Autopilot van Tesla een vrachtwagen niet zag. Volgens de RDW, dat de typegoedkeuring van Tesla’s voor heel Europa doet, verschilt het systeem van Tesla niet van dat van andere fabrikanten. In de gebruikershandleiding staat duidelijk omschreven dat Autopilot een rij-assistentiesysteem is.

In de Verenigde Staten heeft de Consumer Resports, de Amerikaanse consumentbond, Tesla verzocht om de naam van het systeem te veranderen, omdat Autopilot suggereert dat de auto zelfstandig kan rijden. De bestuurder moet te allen tijde de handen aan het stuur houden en blijven opletten.