Tesla Model S

Tesla zet vol in op zelfrijdende auto’s de komende jaren. Door middel van deelautoprogramma’s moet transport per auto niet alleen goedkoper, maar ook veiliger worden. Dat en meer staat in het nieuwe toekomstplan van Tesla.

Tesla CEO Elos Musk heeft een boekje open gedaan over de toekomst van het merk. Autonoom rijden staat daarin centraal, Tesla gelooft dat zelfrijdende voertuigen veel veiliger zijn dan wanneer deze door mensen worden bestuurd. Volgens Musk is wachten met het verder ontwikkelen van de techniek zelfs ‘moreel niet te verantwoorden’.

Lange adem

Tesla verwacht dat het nog jaren kan duren voordat de zelfrijdende auto is uitontwikkeld. Daar komt bij dat de wetgeving in alle landen waar het merk actief is aangepast moet worden en dat gebeurt pas als de techniek zich heeft bewezen. Musk denkt dat daarvoor zo’n 10 miljard autonome kilometers in de praktijk voor nodig zijn. 

Een ander voordeel van zelfrijdende auto’s is dat ze geld kunnen ‘terugverdienen’. Het wordt in toekomst mogelijk om je auto tijdelijk toe te voegen aan het deelautoprogramma, dat Tesla gaat opzetten in en rondom grote steden. Het merk zet dus in op zowel gebruik als bezit van de auto en laat beide mogelijkheden met elkaar versmelten.

SUV, pick-up, geen kleine auto’s

Er komt geen ‘betaalbare’ Tesla onder de Model 3. Volgens Musk is dat in de toekomst niet nodig, omdat de eerder genoemde deelautoprogramma’s toegang tot mobiliteit betaalbaar maken.

Wél in de planning staan een compacte SUV en een pick-up. Die eerste moet je zien als het kleine broertje van de Model X en zal qua prijs iets boven de Model 3 gepositioneerd worden. De pick-up is vooral bedoeld voor de Amerikaanse markt en het is niet bekend of die ook naar Europa komt. Musk heeft nog een tijdspad gegeven voor deze modellen.

Zonnepanelen

Met de overname van het bedrijf SolarCity heeft Tesla expertise op het gebied van zonnecellen in huis gehaald. Tesla-modellen zullen in de toekomst voorzien worden een dak dat met zonne-energie elektriciteit opwekt, waarmee de accu’s opgeladen kunnen worden.