Toyota Prius met zonnepanelen op dak

De nieuwe generatie Toyota Prius plug-in hybride komt eraan. Het eerste nieuwtje is een optioneel dak met zonnepanelen. Die kunnen voor 10 procent in de elektrische actieradius voorzien.

Top-technici van Toyota hebben het eerste geheimpje onthuld van de volgende generatie Toyota Prius Plug-in Hybrid, die in de herfst verwacht wordt. Op een aantal markten, waaronder de Europese, zal de auto worden aangeboden met optioneel zonnepanelen op het dak. De gehele lengte van het dak zal dan met de zonnecellen bedekt worden, aldus toptechnicus Koji Toyoshima in vakblad Automotive News.

Wanneer de auto stilstaat wordt de opgewekte energie opgeslagen in het accupakket. De zonnestroom kan voorzien in circa 10 procent van de geheel elektrische actieradius. Die zal op circa 35 km liggen, aldus collega ingenieur Kouji Toyoshima in een gesprek met The Associated Press. Hij verwacht een (theoretisch) verbruik van 1 op 22 wanneer gereden wordt op benzine maar slim gecombineerd met elektriciteit kan dit dalen naar 1 op 51. 

Het genereren van energie uit de zonnepanelen gaat gewoon door wanneer de Prius rijdt. De stroom gaat dan naar de accessoires die op stroom werken, zoals de verlichting, raambediening en airco. Toyota hoopt met de schone stroomvoorziening tegemoet te komen aan de kritiek dat je met een plug-in hybride auto weliswaar emissieloos kunt rijden maar dat het opwekken van die stroom altijd nog grotendeels op niet-duurzame wijze gebeurt. 

Veiligheid

De optionele zonnepanelen zullen voorlopig niet in de Verenigde Staten worden geïntroduceerd. Daar voldoet het dak niet aan de veiligheidseisen. Niet dat de auto gevaarlijk is voor inzittenden, maar  mocht de Prius bij een ongeluk een koprol maken dan kan het glas van de zonnecellen in kleine stukjes uiteen spatten. Toyota heeft nu nog geen hars- of laminaatproduct dat het glas bij elkaar kan houden maar werkt hard aan een oplossing.