Drie auto's hebben de maximale score van vijf sterren gehaald in de nieuwste crashtest van EuroNCAP. De Alfa Romeo Giulia, Seat Ateca en Volkswagen Tiguan gaan met mooie rapportcijfers naar huis.

Crashtestorganisatie EuroNCAP heeft drie nieuwe auto’s aan een botsproef onderworpen. Hoewel de eisen dit jaar weer strenger zijn dan vorig jaar weten de Alfa Romeo Giulia, Seat Ateca en Volkswagen Tiguan de maximale score te halen. Van alle drie de modellen werd de basisversie getest. EuroNCAP complimenteert de drie automerken met hun rijke standaarduitrusting op het gebied van veiligheid.

De Giulia gooit hoge ogen met zijn score van 98 procent voor inzittendenveiligheid. Die wordt bepaald aan de hand van boetsproeven frontaal, aan de zijkant en met de zogenaamde paaltest. Op het onderdeel bescherming van kinderen scoort de Giulia 84 procent. Voor voetgangers is de Giulia minder mild, maar de score van 69 procent is goed genoeg voor een totaalscore van vijf sterren. De veiligheidsuitrusting krijgt een score van 60 procent. De Giulia is optioneel met meer rij-assistentiesystemen te verkrijgen.

De Seat Ateca en Volkswagen Tiguan zijn technisch nauw verwant aan elkaar, dus is het niet verwonderlijk dat de scores van de twee modellen dicht bij elkaar liggen. De Seat scoort op de onderdelen inzittendenbescherming, kindveiligheid, voetgangersbescherming en actieve veiligheidssystemen 93, 84, 71 en 60 procent. De Tiguan haalt voor diezelfde onderdelen de scores 96, 84, 72 en 68 procent.