De bijzondere conceptcar Toyota Setsuna staat voor de veranderende relatie tussen mens en auto over een langere periode. Kijk met ons mee.

Wanneer over ruim een maand de Milan Design Week begint is ook Toyota van de partij. Het showt een bijzondere conceptcar, want de Setsuna is gemaakt van hout. Op het eerste gezicht heeft het ontwerp wel wat weg van een boot, maar het is een tweezitsauto met elektromotor en al. 

Toyota Setsuna Concept

De keuze voor hout is niet toevallig. Toyota wil namelijk overbrengen hoe een gezin in de loop van de tijd een auto anders kan gaan beleven: er gaan herinneringen aan kleven, bepaalde dromen worden ermee waargemaakt en de auto gaat van de ene op de andere generatie over. Wat geeft dat beter weer dan hout, een materiaal dat jarenlang mee kan gaan maar waarvan de kleur en textuur op termijn transformeren.

Het grappige is dan weer dat het Japanse woord Setsuna 'moment' betekent: het merk daagt ons uit om na te denken hoe, in een tijdspanne van 100 jaar lang, de Setsuna eruit zal zien op verschillende momenten in dit tijdsverloop. Welke kleurschakering het heeft, maar ook welke functie de wagen dan kan hebben voor de rijders. Als gimmick heeft Toyota een '100 jaar meter' in de conceptcar aangebracht. 

Er zijn verschillende houtsoorten toegepast in de Toyota Setsuna. Het exterieur is vervaardigd uit Japanse cedar en het frame uit Japanse berk. Het geheel is in elkaar gezet zonder schroeven en spijkers, met behulp van de traditionele Japanse techniek 'okuriari'.