Toyota Prius in test met semi-zelfrijdende auto's op de A2

Een praktijktest met vijftig semi-zelfrijdende auto’s op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht is zonder noemenswaardige problemen verlopen. De resultaten van de test worden geanalyseerd en later overhandigd aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De grootste praktijktest in Europa met semi-zelfrijdende auto’s is vandaag zonder noemenswaardige problemen verlopen. Sommige bestuurders trapten op de rem, omdat ze bang waren dat de auto te laat zou ingrijpen.

Tijdens de zogenaamde Nationale Platooningtest gingen de auto’s in colonnes van zes de weg op en reden van Amsterdam naar Utrecht over de A2. De ‘treintjes’ werden soms onderbroken door andere weggebruikers, maar de auto’s sloten daarna automatisch weer aan. Via de adaptieve cruise control hielden de auto's automatisch de juiste afstand en sommige testmodellen waren uitgerust met een actieve stuurassistent. De bestuurders moesten echter de handen aan het stuur houden.

De auto’s die deelnamen aan de proef waren onder andere van de merken BMW, Mercedes-Benz, Toyota, Volvo en Volkswagen. De testresultaten worden door de initiatiefnemers geanalyseerd en gedeeld met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De test moet verzekeraars en wetgevers aanzetten om na te denken over hoe om te gaan met zelfrijdende auto’s in de toekomst.