DeLorean DMC-12

Hij is terug, de DeLorean DMC-12 uit de filmreeks Back to the Future! Fabrikant DMC heeft de voorinschrijving geopend.

Een van de meest iconische auto's uit de jaren '80 is de DeLorean DMC-12, die overigens slechts 2 jaar in productie was (1981-1982). De auto werd wereldberoemd door de tot tijdmachine omgebouwde exemplaren die in de filmtriologie Back to the Future figureerden. Denk ook jij wel eens 'I wanna be cool like Marty McFly' dan is nu je kans, want fabrikant DMC neemt de DeLorean DMC-12 volgend jaar opnieuw in productie. 

Deze week is de voorinschrijving begonnen. Daarmee kunnen kandidaat-kopers hun interesse kenbaar maken, overigens nog zonder aanbetaling of aankoopverplichting. De uitrusting is namelijk nog niet volledig bekend en de motorlevering staat evenmin vast. Daarmee zal de prijs nog een verrassing zijn. In de media wordt gesproken van 85.000 tot 100.000 US dollar, omgerekend zo'n 75.000 tot 90.000 euro. Dat is flink meer dan de 12.000 USD voor het oorspronkelijke model in 1981, waarnaar het getal in de modelnaam verwijst ('DMC' staat voor de DeLorean Motor Company).

DMC moet wel

'back to the future': een voor de huidige milieu-eisen goedgekeurde motor bij een externe autoproducent inkopen

Andere motor

De productieaantallen zullen zeer beperkt zijn, van een auto per maand in het begin naar circa vijftig stuks per jaar later. De terugkeer van de youngtimer is mogelijk dankzij een wet die vorig jaar door de Amerikaanse regering is aangenomen. Het stelt kleine fabrikanten van klassiekers vrij van de veiligheidsmaatregelen die nu gelden, om replica's te kunnen blijven bouwen van 'auto's van toen'. Wel moet zij 'back to the future' om aan de huidige milieu-eisen te voldoen: de fabrikanten dienen een goedgekeurde motor bij een externe autoproducent zoals Ford of General Motors in te kopen. 

De DeLorean DMC-12 is door bekend autodesigner Giorgetto Giugiaro (nu van ItalDesign) ontworpen. Colin Chapman, de oprichter van Lotus, ontwikkelde de auto met vleugeldeuren verder. In de tachtiger jaren zijn er ruim 8.500 exemplaren gebouwd.