Nissan Leaf

Hoewel het aandeel nog gering is stijgt de verkoop en lease van elektrische auto's in ons land flink. Vorig jaar zijn bijna tienduizend nieuwe auto's met puur elektrische aandrijving afgezet.

De Europese organisatie voor de autobranche Acea (European Automobile Manufacturers' Association) heeft verkoopcijfers over 2017 bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat Nederland het land is waar de verkoop van volledig elektrische auto's het hardst groeit. Met bijna 10.000 nieuwe auto's gaat het om een toename van 132 procent ten opzichte van 2016. 

In andere EU-landen groeit vooral het aandeel van plug-in hybride modellen. Sinds deze in ons land niet langer in aanmerking komen voor fiscale voordelen is de verkoop van stekkerhybrides hier met 93 procent gedaald. Voor puur elektrische auto's gelden nog wel gunstige regelingen. 

Overigens groeit de markt voor 'gewone' hybrides (zonder stekker) nog wel. Daarvan werd er liefst 60 procent extra afgezet, ruim 11.000 exemplaren. 

De verkopen zullen dit jaar opnieuw verdubbelen

Toekomstverwachtingen

Bovenstaande groeicijfers mogen dan spectaculair overkomen, in absolute aantallen stelt het nog niet veel voor. In Nederland rijden nu circa 21 duizend elektrische auto's rond en 98 duizend hybride modellen - op een totaal van ruim 8 miljoen personenauto's. Aan het door het kabinet gewenste doel (10 procent elektrisch in 2020) moet nog hard worden getrokken. 

We verwachten wel dat de verkoop van elektrische auto's nog meer kan toenemen. Er verschijnen de komende jaren aantrekkelijke modellen op de markt, vaak met grotere actieradius. Daarnaast ontwikkelt de laad-infrastructuur zich positief, met steeds meer snellaadstations. In de Volkskrant zegt hoogleraar Automotive Maarten Steinbuch: "'De verkopen zullen dit jaar opnieuw verdubbelen. En volgend jaar zal het nog harder gaan, als er meer en goedkopere elektrische auto's verschijnen die ook nog eens veel sneller opladen."