Compacte auto’s zijn razend populair en Seat deed jarenlang goede zaken met de Marbella en Arosa. Beide droegen een Seat-badge maar hadden een compleet andere achtergrond. De Marbella was feitelijk een Fiat Panda en de Arosa een Volkswagen Lupo. Nu komt het Spaanse merk met een nieuwe, compacte stadsrakker en je raadt het al: ook de Mii deelt zijn techniek met andere auto’s. Ditmaal met de Volkswagen Up! en Skoda Citigo. Wat maakt de nieuwe Mii aantrekkelijker dan zijn broertjes?

Van een afstand lijken de drie broertjes vrijwel identiek. Als je beter kijkt zie je vooral verschillen in het front en de achterkant. Zo heeft de Mii een geheel eigen bumper, motorkap en koplampen, waarmee een familiegezicht gecreëerd wordt. De achterklep van de Mii is van staal, Volkswagen gebruikt een optisch glazen klep. De achterlichten hebben een kenmerkende, gedraaide V-vorm om de Mii in het donker op afstand te onderscheiden van zijn broeders. Van opzij verschilt de raamlijn van het achterste zijruitje met die van de Up! – in het geval bij de driedeurs. Die loopt bij de Mii recht naar achteren, terwijl de Volkswagen een oplopende raamlijn heeft. De wieldoppen op de testauto zijn standaard op deze ‘Reference’-uitvoering, maar maken de auto in combinatie met de zilvergrijze lak weinig spannend. En juist zo’n klein autootje leent zich perfect voor een frisse kleur.

Nog even gratis

Het interieur is evenmin spannend, maar wel heel doeltreffend ingericht. Het dashboard en de bekleding zijn grijs waardoor ze sober ogen. Het stuurwiel is herkenbaar vormgegeven en kom je in diverse formaten tegen in de overige modellen van Seat. In de deuren tref je nog veel blik aan, doordat de deurpanelen slechts een deel afdekken. Het geheel steekt robuust in elkaar maar mist hier toch een stukje finesse. Het grootste gebrek in deze testauto is het ontbreken van airconditioning. Het is begrijpelijk dat dit in deze klasse niet standaard wordt aangeboden, maar het is wel een optie die vrijwel iedere klant zal bijbestellen. Seat biedt deze optie tot het einde van dit jaar zonder meerprijs aan, normaliter betaal je hiervoor 485 euro.

De Mii rijdt een klasse groter

De stoelen zitten prettig en zouden zo uit een B-segmenter kunnen komen. Je hebt voorin voldoende bewegingsruimte maar achterin moet je niet al te lang zijn, anders komen zowel knieën als hoofd in de knel. Toch biedt de Mii door zijn hoekige vormen bovengemiddeld veel ruimte. De kofferbak heeft 251 liter bagageruimte en dat is een van de ruimste in zijn klasse. Door de bruikbare rechthoekige vormen leg je er zo een grote koffer en compactere bagage in.

Een klasse groter

De Mii wordt met slechts een motor geleverd, namelijk een 1.0 driecilinder benzinemotor met vermogens van 60 en 75 pk. De testauto is voorzien van de 60 pk-variant en in de praktijk blijkt deze motor voldoende kracht te bieden voor de slechts 840 kilogram wegende Mii. In de stad voelt het blokje behoorlijk pittig aan. Op de snelweg moet je een tandje terugschakelen bij het inhalen, maar dat is voor een stadsauto niet meer dan normaal. Wat het meest opvalt is de stille en rustige loop van de driepitter, die gekoppeld is aan een soepel schakelende vijfbak.

Wat het meest opvalt is de stille en rustige loop van de driepitter

Het veergedrag van de compacte Seat is comfortabeler dan verwacht. De meeste Seats zijn behoorlijk straf afgestemd, de Mii is hierop een uitzondering. De besturing is prettig licht maar communicatief genoeg. De Mii rijdt een klasse groter. Een groot pluspunt is het verbruik, zonder enige moeite haal je 1 op 20. Zelfs met flink gas geven wordt het een lastige opgave om meer dan 1 op 16 te verbruiken.

Voorkeuren

De Seat Mii is een prettige compacte auto, die zowel in de stad als op de snelweg zijn mannetje staat. Hij scoort samen met zijn broertjes op veel punten beter dan de concurrentie. Vooral het geluidsniveau, de bagageruimte en aantrekkelijke prijsstelling vanaf 7.825 euro springen eruit. De grootste voordelen van de Mii ten opzichte van zijn bloedbroeders vormen zijn lagere vanafprijs en de extra twee jaar garantie die zonder meerprijs aangeboden wordt. De hoofdreden om een Seat Mii te kiezen boven een Volkswagen Up! of Skoda Citigo zal bij dealer- of merkvoorkeuren liggen, uiteindelijk zijn de verschillen klein en moet je het vooral in details zoeken.