Mijn Autokopen.nl

Tentoonstelling 'Japanse Supercars'

Tien iconische sportwagens uit het land van de rijzende zon

Evenement Let op: dit evenement heeft al plaatsgevonden

Tien iconische Japanse sportwagens zijn kort te zien in het Brusselse Autoworld. De expositie toont waarom deze modellen ook in Europa zo populair zijn geworden.

Vanaf halverwege de zestiger jaren van de twintigste eeuw werden Japanse auto's geëxporteerd naar Europa. Hier hadden de wagens vooral het imago van degelijke familieauto's. Om dit te veranderen naar auto's die zich konden meten met Europese (en Amerikaanse) merken introduceerden de Japanse fabrikanten vanaf 1965 spraakmakende sportwagens. Een selectie van tien van deze wagens zijn in de maand maart te zien in het Brusselse museum Autoworld.

Natuurlijk is daar de Toyota 2000GT te zien, waar het allemaal mee begon. Deze tweezitter, tussen 1967 en 1970 in beperkte oplage geproduceerd, was het eerste visitekaartje van 'de Japanners'. In Autoworld staat een coupé en daarnaast de targa die gebruikt is in de James Bond-film You Only Live Once. Eveneens van Toyota afkomstig is de Supra, de inspirator voor de huidige Toyota GT86. Autoworld toont een Supra van de laatste generatie. 

Mazda Cosmo Coupé 1981

Ruim vertegenwoordigd is het merk Nissan. Een moderne GT-R, het model dat als eerste een Porsche 911 Turbo versloeg op de Nürburgring, wordt samen met z'n voorloper Skyline geshowd. Ook de door de performance-afdeling Nismo aangeklede 370Z wordt tentoongesteld. Deze roadster stamt natuurlijk af van de Datsun 240Z (de 'Series 1' uit de jaren '70), waarvan een coupé en een Fairlady cabrioversie te bewonderen zijn. 

Net als Nissan was Subaru erg succesvol in de autosport. Dat is vooral te danken aan de WRX STi. Motorsportdivisie STi kleedde hiervoor de World Rally Cross-uitvoering aan van de straatauto Impreza. Van Honda kan de NSX ('New Sportscar eXperimental') niet ontbreken. Formule 1-rijder Ayrton Senno leverde de nodige input bij de ontwikkeling van deze 'Japanse Ferrari'. Tot slot vullen twee Mazda's de expositie aan. Met de 'halo car' Cosmo introduceerde het merk de wankelmotor voor een GT. Deze rotatiemotor was al verder uitgewerkt in de Mazda RX-7. In Brussel zie je het exemplaar dat goed genoeg was om in 1981 de 24 Uur van Francorchamps te winnen.

Wanneer:
6 tot en met 29 maart 2015
Openingstijden:
van 10.00 tot 17.00 uur; in het weekend tot 18.00 uur
Plaats:
Autoworld
Jubelpark 11
1000 Brussel
België
Prijs:
€ 8,00 (diverse kortingen)
Meer informatie:
www.autoworld.be/

Nu op voorraad

Tags: expositie