Mijn Autokopen.nl

Historic Grand Prix Zandvoort 2016

Raceklassen van weleer gaan de strijd weer aan

Evenement Let op: dit evenement heeft al plaatsgevonden

Alle historische FIA-raceklassen doen mee met de Historic Grand Prix Zandvoort. Er wordt gestreden in de auto's waarin ooit Jacky Steward, James Hunt, Keke Rosberg en Jacques Lafitte raceten. 

Circuit Park Zandvoort (CPZ) was ooit een GP-circuit en de jaarlijkse Historic Grand Prix Zandvoort doet die tijden herleven. In het eerste septemberweekend staat de 2016-editie gepland, waarbij alle historische FIA- (Formule-)raceklassen aan de start komen. Ook diverse circuitklassen van GT's en touring cars zijn te zien. Op vrijdag 2 september worden kwalificaties verreden, de races zelf vinden plaats op zaterdag 3 en zondag 4 september. 

Het bomvolle raceprogramma, georganiseerd in samenwerking met de Historische Auto Ren Club (Harc), wordt aangevuld met demonstraties. Op zaterdagavond vindt vanaf 19.30 uur de bekende Parade door het centrum van Zandvoort plaats. Daarbij trekken alle deelnemers van de Historic Grand Prix aan de terrasjes voorbij. Aan de boulevard wordt vrijdag tot en met zondag een Classic Car Parking ingericht waar eigenaren van auto's tot en met 1985 hun bolide aan het publiek kunnen showen. Ook het Zandvoorts Museum is rond dit weekend actief. 

Raceprogramma

Natuurlijk wil iedere CPZ-bezoeker Formule 1-wagens zien. Én horen, want het gierende geluid van de bolides van weleer is een belevenis op zich. In het FIA Masters Historic Formula One Championship komen de Formule 1-auto's van Williams, Lotus, McLaren enzovoort in hoge vaart voorbij. Auto's waarin ooit coureurs als James Hunt, Mario Andretti en Keke Rosberg hun overwinningen behaalden. Behalve deze raceklasse, voor F1-wagens uit de periode 1966 tot 1985, komt dit weekend ook het FIA Masters Historic Sports Car Championship aan bod, met auto's en prototypes die van 1962 tot 1974 voornamelijk gebruikt werden bij de 24 Uur van Le Mans. 

Historic Grand Prix Zandvoort

Decennialang was de Formule 2 de leerklasse voor de F1. Legendes als Jacky Ickx, René Arnoux en Jacques Lafitte legden daarbij de basis voor hun latere werk. Het Historic Formula 2-kampioenschap houdt die herinnering in stand. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort zijn twee Formule 3-klassen in actie te zien. De 500 cc Formule 3, een van de publiekslievelingen, is bedoeld voor auto's uit de periode 1946 tot 1961. Voor het eerst komt de 1.000 cc Formule 3-klasse in Zandvoort aan de start. Ruim dertig auto's, van 1964 tot 1970 bereden door coureurs als James Hunt, Emerson Fittipaldi en Jackie Steward, strijden voor zowel de Historic F3 1.000 cc European Trophy als het Britse HSCC Historic F3 Championship. 

Sportauto's, toerwagens en GT's

Ook het Formula Juniors (de FIA Lurani Trophy), de Gentlemen Drivers met historische GT's en sportwagens als de Jaguar E-Type, en Pre-War Sports Cars staan op het programma. In die laatste klasse rijden de grote merken uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw, onder meer Bugatti, Bentley, Aston Martin, Frazer Nash en Talbot. 

Nederlandse teams spelen de hoofdrol in de klassen voor toerwagens en GT's. De leeftijdsgrens voor auto's die deelnemen aan het NK GT & TC (vanaf 1966) wordt eenmalig opgerekt tot 1985. Het startersveld aan de NK HTGT (1947-1965) is het meest afwisselend van het hele weekend. Alsof het allemaal niet op kan.

Wanneer:
2 tot en met 4 september 2016
Openingstijden:
Vrijdag van 9.00 tot 16.45 uur, zaterdag van 8.00 tot 18.35 uur, zondag van 9.00 tot 17.20 uur.
Plaats:
Circuit Park Zandvoort
Burg. van Alphenstraat 108
2041 KP Zandvoort
Nederland
Prijs:
€ 20,00 per dag of € 40,00 voor een weekend. Harc-leden en kinderen tot en met 4 jaar gratis. Kinderen van 5 tot 12 jaar 50 procent korting.
Meer informatie:
historicgrandprix.nl/

Nu op voorraad