Opel

Wir leben Autos

De laatste jaren zijn ze bij Opel druk geweest met allerhande innovaties. Innovaties die uw rijplezier vergroten. Misschien heeft u het nog niet opgemerkt. Graag nodigt Opel u uit het zelf te proberen. Ontdek Opel. Ontdek de innovaties voor een nieuwe rijbeleving.

Lees meer

Video's

Opel Astra OPC Extreme

Opel presenteert op de autosalon van Genève de Astra OPC Extreme. Officieel gaat de auto pas in productie 'als er voldoende positieve reacties binnen komen', maar de woordvoerder van het merk vertrouwt ons toe dat die er allang zijn.

Lees meer Meer Opel video's

Opel Occasions

Opel Occasions is hét merk voor gebruikte Opels. Een Opel Occasion wordt geleverd door de officiële Opel dealer. Als geen ander kent hij uw nieuwe auto, want op uw nieuwe Opel moet u 100% kunnen vertrouwen. Kwaliteit is geen wens maar een voorwaarde.

Met een Opel Occasion weet u zeker dat uw auto grondig gecheckt is én profiteert u van extra voordelen. U kunt rekenen op een uitstekend serviceniveau tegen een goede prijs. Opel Occasions zijn maximaal 8 jaar oud en hebben tot 160.000 km ervaring op de teller staan. U kunt er echter altijd vanuit gaan dat uw Opel Occasion net zo Opel als nieuw is!

De voordelen van Opel Occasions:

  • 12 maanden garantie
  • Mobiliteitsgarantie
  • 100-Puntencheck
  • Afleverbeurt
  • Omruilgarantie
  • Minimaal 1 jaar APK
  • Gegarandeerde kilometerstand

Neem contact op met uw Opel-dealer voor de exacte voorwaarden.

Over Opel

De laatste jaren zijn ze bij Opel druk geweest met allerhande innovaties. Innovaties die uw rijplezier vergroten. Misschien heeft u het nog niet opgemerkt. Graag nodigt Opel u uit het zelf te proberen. Ontdek Opel. Ontdek de innovaties voor een nieuwe rijbeleving.

Historie

Opel werd in 1862 opgezet in Rüsselsheim, in de Duitse deelstaat Hessen. Oprichter Adam Opel begon als fabrikant van naaimachines. In 1885 werd de productie uitgebreid met fietsen. Onder leiding van Adams zonen begon het bedrijf in 1899 met de productie van auto’s.

Al hetzelfde jaar patenteerde Opel zijn eerste automobiel-innovatie, de achteruit-schakeling. Vanaf 1910 paste het bedrijf ook verbeteringen toe in het productieproces. Door auto’s modulair te bouwen, konden voorgefabriceerde carrosserieën worden gecombineerd met verschillende motoren en chassis. Opel voerde als eerste Duitse autofabrikant de lopende band in (1924).

In 1929 verkreeg het Amerikaanse automobielconcern General Motors (GM) 80 procent van de aandelen in Opel, en 2 jaar later de resterende 20 procent. Het moederbedrijf bracht en brengt Opel-modellen op andere continenten uit onder alternatieve merknamen: als Vauxhall in Groot-Brittannië, Saturn in de Verenigde Staten, Holden in Australië en als Chevrolet in Latijns-Amerika. In Nederland is Chevrolet een zustermerk van Opel. Sinds 1945 is GM actief op de Nederlandse markt.

Opel Kadett 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Opel-productie gestaakt. In 1950 was de fabriek in Rüsselsheim volledig herbouwd. Vanaf dat moment legde Opel zich vooral toe op de productie van betaalbare gezinswagens zoals de Rekord en de vernieuwde Olympia (het origineel uit 1935 was vernoemd naar de Berlijnse Olympische Spelen het jaar erna).

De meest populaire gezinsauto was de Opel Kadett. Al vóór de oorlog waren twee generaties Kadett (I en II) verschenen, en in de naoorlogse periode zouden er nog vijf volgen (Kadett A tot en met E). Overigens werd opvolger Opel Astra ook wel F-Kadett genoemd.

Sportmodellen

Opel maakte op basis van de standaardauto’s een aantal afgeleide modellen. Dit waren vooral aansprekende coupé‘s en sportieve Opels. Voorbeelden waren de Opel GT, de Manta en de Monza. Daarnaast was er de Kadett C-coupé 2000 GT/E, waarmee vele rally’s werden gewonnen.

De Opel GT, of ‘mini-Corvette’ zoals hij ook wel wordt genoemd, was de eerste conceptauto van Europese bodem. Het was tevens het eerste studiemodel dat in productie werd genomen (1968), met als basis de B-Kadett. In het nieuwe millennium voerde Opel kort een nieuwe tweezits-GT met direct ingespoten viercilinder turbo à 264 pk. De topsnelheid lag op 229 kilometer per uur.

Concurrentie

Na decennia van verkoopsuccessen in Europa liep de Kadett-verkoop in de jaren ’90 terug. Opel had te laat ingespeeld op de vraag naar nieuwe varianten, zoals MPV’s en SUV’s. Met de luxere modellen, waaronder de Admiral, Kapitän, Diplomat en Senator, kon Opel nooit op tegen het succes van andere massamerken.

Eind twintigste eeuw had Opel zelfs te maken met een grote bedreiging van binnenuit. Het Zuid-Koreaanse Daewoo produceerde een afgeleide van de Opel Kadett-E, de Daewoo Nexia. Dit model werd een grote concurrent voor de familieauto’s van Opel. Uiteindelijk nam GM Daewoo over.

Opel zocht naar manieren om de hoge ontwikkelingskosten het hoofd te bieden. Het bedrijf werkte enige tijd samen met Fiat en Renault. Verder deelde het merk techniek met het Zweedse merk Saab, dat tot 2010 tot het GM-concern behoorde.

General Motors

In 2009 maakte moederbedrijf GM een doorstart nadat het op de rand van een faillissement verkeerde. Het was de bedoeling dat het merk Opel zich grotendeels los zou weken van het GM-concern, met financiële steun van de Duitse regering. Na maandenlange overnamegesprekken besloot GM het merk toch te behouden.

De nieuw aangestelde topman Nick Reilly heeft in een vijfjarenplan (2010) een grote reorganisatie aangekondigd. Het merk gaat 11 miljard euro investeren in nieuwe producten, 20 procent minder auto’s produceren, 8.300 mensen ontslaan en een Europese fabriek sluiten. Ook is het topmanagement vervangen. Opel wil in 2012 weer winst maken.

Om het imago van Opel te verjongen komen er nieuwe modellen. Daarnaast wil Opel aan een of meerdere autosportklassen gaan deelnemen.

Huidige modellen

Tegenwoordig is de kleine Corsa het verkoopsucces van Opel. Sinds de eerste productie in 1983 rolden meer dan tien miljoen stuks van de lopende band. Vele prijzen vielen de compacte Corsa ten deel. Alleen al in 2007 waren dat er meer dan tien, vooral nationale vermeldingen ‘Auto van het Jaar’ voor de toen nieuwe D-generatie.

Opel biedt ook een compacte middenklasser, de Astra. Deze is al sinds 1991 op de markt. De grotere zakenauto Opel Insignia werd Auto van het Jaar 2009. Het model vertoonde, van alle auto’s die in 2010 op de markt gekomen waren, de minste mankementen (Dekra Mängelreport 2010).

In 1999 kwam Opel met een MPV, de Zafira. De Zafira onderscheidde zich door het Flex7-zitsysteem, waarbij de bestuurdersstoel de enige van de zeven zitplekken is die niet kan worden ingeklapt. Het maakte de auto tot een groot succes. Inmiddels zijn bij Opel ook kleinere MPV’s verschenen: de Agila en de Meriva. De tweede generatie Meriva werd verkozen tot Gezinsauto van het Jaar 2011.

De SUV Antara zal uit het assortiment verdwijnen. Aan de onderkant van het gamma komt in 2013 een kleine stadsauto. In de nabije toekomst wil Opel weer een coupé aanbieden, dit keer een afgeleide van de Insignia.

Range extender

In 2012 zal de Opel Ampera Concept verkrijgbaar zijn. Deze innovatieve auto heeft een E-REV-aandrijving. Deze afkorting staat voor ‘Extended-Range Electric Vehicle’. De wielen van de auto worden alleen door een elektromotor aangedreven. Wanneer de accu’s, na circa 60 kilometer, leeg dreigen te raken springt een verbrandingsmotor bij – de ‘range extender’ – die dienst doet als generator.

Op die manier worden de batterijen tijdens het rijden bijgeladen zodat circa 600 kilometer kan worden gereden voordat de auto aan het stopcontact moet. De auto deelt techniek en uiterlijk met de Chevrolet Volt. GM gaat zelf de elektromotoren produceren.

Inmiddels brengt Opel Ecoflex-versies uit van onder andere de Corsa, Astra en Insignia. Dankzij aanpassingen zijn deze uitvoeringen zuiniger in brandstofverbruik en stoten ze minder schadelijke uitlaatgassen uit dan de reguliere modellen. Daarnaast heeft Opel modellen die rijden op lpg of aardgas.

Logo

Door de tijd heen gebruikte Opel verschillende logo’s als auto-embleem. De cirkel kwam pas voor vanaf 1935, toen de Nationaalsocialistische Partij in Duitsland aan de macht kwam. Tot 1964 bevatte de cirkel een gestyleerd luchtschip, als symbool voor de Duitse technologische expertise. In het huidige logo is de zeppelin vervangen door een bliksemschicht.