Mijn Autokopen.nl

Audi kopen

Premiummerk Audi biedt de zakenauto's A1 tot en met A8; de Q-reeks van SUV's en de R- en RS-performancemodellen. Het merk staat ook bekend als ontwikkelaar van techniek. In de loop der jaren zijn nogal wat Audi-innovaties overgenomen door andere automerken. Het merk werkt tegenwoordig aan slimme systemen om automobilisten te ontlasten bij inspannende taken. Ook bouwt het functies om de dagelijkse (online) routines van rijders te vergemakkelijken. 


Van de redactie

Vernieuwde Q4 e-tron: méér Audi voor aangescherpte prijzen vanaf € 54.865

Autonieuws 6 oktober 2023

De vernieuwde Audi Q4 e-tron-range zet grote stappen op alle gebieden die bepalend zijn voor ontspannen elektrisch rijden. Dankzij een standaard accupakket van 77 kWh en een nog efficiëntere aandrijflijn hebben de nieuwe modellen nu een range tot zelfs 547 kilometer**.

Lees meer

Over Audi Voorsprong door techniek

Premiummerk Audi maakt onderdeel uit van de Volkswagen Groep. Het ontwikkelt - alleen of met zustermerk Porsche - techniek voor middenklasse zakenauto's en SUV's. In de loop der jaren zijn nogal wat Audi-innovaties (Turbocharged Direct Injection, Quattro-vierwielaandrijving, lichtgewicht spaceframe) overgenomen door andere automerken. 

Ook nu werkt Audi aan de toekomst. Zo ontwikkelt het slimme systemen om automobilisten te ontlasten bij inspannende taken. Ook bouwt het functies om de dagelijkse (online) routines van rijders te vergemakkelijken. Daarvoor werkt Audi bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto's die 'meedenken' en 'leren' met behulp van kunstmatige intelligentie. 

Audi's basismodellen A1 tot en met A8 vertegenwoordigen de traditionele carrosserievarianten. Vooral de A3, A4 en A5 zijn populair onder zakenrijders. De Q-reeks (zoals de Q2 en Q5) bestaat uit SUV's. Audi Sport bouwt de R- en RS-performancemodellen. Wil je een audi auto kopen? Kijk dan snel tussen ons uitgebreide aanbod.

Toen August Horch in 1909 een eigen autofabriek oprichtte droegen de auto's eerst zijn achternaam. Vanwege een conflict moest echter een nieuw merk opgericht worden, daarvoor werd de Latijnse vertaling van Horch, Audi ('luisteren'), gekozen. In de jaren ’30 fuseerden de Duitse automerken Horch, Audi, DKW en Wanderer in één holding, de Auto Union. Het hedendaagse Audi ontstond uit deze samenwerking. Het Audi-logo met de vier verstrengelde ringen herinnert aan deze fusie. 

In 1965 werd de Auto Union overgenomen door Volkswagen. Daarbij nam de VW Groep ook een nog uit te brengen automodel over, plus een zeer modern motorblok ontworpen door Mercedes-Benz. De resulterende Audi 60 werd een groot succes. De Audi-modellen die in de 70er jaren werden geïntroduceerd betekenden in feite de redding van moederbedrijf Volkswagen. De goedkope versie van de Audi 50 kwam haast ongewijzigd op de markt als Volkswagen Polo en de basis van de Audi 80 leidde tot de Volkswagen Passat.

Nog altijd is Audi onderdeel van de Volkswagen Groep, officieel Volkswagen AG geheten. Onder die paraplu hangt onder andere de werkmaatschappij Audi Groep. Naast Audi en Volkswagen vallen daar ook de zustermerken Seat en Lamborghini onder. Binnen het moederbedrijf zijn de ontwikkeltaken zodanig verdeeld dat Audi’s zustermerk Porsche verantwoordelijk is voor luxesedans en sportauto’s; Audi zelf heeft de taak om premium middenklassers en SUV’s te ontwikkelen.

De merkslogan ‘Voorsprong door techniek’ geeft het al aan: Audi streeft naar baanbrekende technologie voor z'n auto's. Een belangrijke doorbraak was de ontwikkeling van TDI in 1989. Deze Turbodiesel Direct Injection (of ‘Turbocharged Direct Injection’) is een motorsysteem waarbij elke cilinder een aparte pomp heeft waarmee de brandstof onder hoge druk in wordt gespoten, om de prestaties te bevorden. Als de motor het bijvoorbeeld zwaar krijgt bij het inhalen, worden er meerdere inspuitingen gedaan.

Het systeem was een groot succes. In de jaren die volgden werden meer dan vijf miljoen door Audi gebouwde TDI-motoren toegepast in vele modellen van de Volkswagen Groep. Onder een andere naam implementeerden ook andere autofabrikanten de technologie, totdat rond de eeuwwisseling common-rail injectie langzamerhand TDI verving.

Een andere technologische vernieuwing die Audi introduceerde was permanente vierwielaandrijving (1980). Dit Quattro-systeem zorgde voor meer grip, wat vooral rallyauto's voordeel opleverde. Maar ook het rijden op moeilijke ondergronden zoals mul zand of ijs profiteert van 4x4-aandrijving. Het succesvolle gebruik van 4WD kreeg navolging over de gehele wereld. 

Daarnaast bracht het merk meerdere transmissiesystemen op de markt die handmatig en automatisch schakelen combineren, zoals de S tronic, Tiptronic en Multitronic. In 2008 werd het zogenaamde Audi ‘space frame’ (uit 1993) bekroond in de European Inventors of the Year (Europese Uitvindinders van het Jaar)-verkiezing. Dit frame is een lichte maar sterke structuur, met geïntegreerde carrosseriedelen, die de stabiliteit en crashbestendigheid van de auto bevorderen. Het weegt circa 40 procent minder dan een stalen frame. Daarnaast leidt het space frame tot een lager brandstofverbruik. 

Naast autotechniek heeft Audi ook oog voor milieuvriendelijke productietechniek. Een voorbeeld is de ontwikkeling van een autolak-spuitprocedé waarbij een minimum aan oplosmiddelen wordt gebruikt. Sinds 2013 levert het merk auto's op aardgas en produceert Audi dit synthetische 'e-gas' ook zelf, op duurzame wijze. De zogenaamde 'well-to-wheel' (bron-tot-rijden) uitstoot voor een middenklasser moet daarbij op minder dan 30 g/km CO2 uitkomen. Deze 'rest-uitstoot' compenseert het bedrijf ook nog eens met eigen windmolenparken. 

In 1983 werd dochtermaatschappij Quattro GmbH opgericht. Deze hield zich in eerste instantie bezig met de verkoop van accessoires. In 1995 legde Quattro zich ook toe op individualisering van auto's voor klanten. Anno 2013 worden jaarlijks 2,5 miljoen accessoires verkocht en zo'n 160.000 'customizing' opdrachten uitgevoerd.

Sinds 1996 ontwikkelt en produceert Quattro ook sportieve automodellen. Deze RS-uitvoeringen worden (al tijdens het ontwerpproces) afgeleid van reguliere Audi-modellen. Ze worden voorzien van speciale accessoires, een sportieve afstelling en daarna getuned. Zo krijgen ze extra rijdynamiek en een hoge snelheid. Quattro bouwt de RS-modellen in een eigen fabriek in Neckarsulm (terwijl Audi in Ingolstadt zit). In 2013 had Quattro al meer dan 75.000 modellen geproduceerd. 

Quattro GmbH is ook bekend van de autosport. Het is namens Audi verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van de sportauto's. Het door Audi zelf gebouwde straatmodel Audi Quattro bezorgde het merk veel roem, door begin jaren '80 ongeveer elke rally te winnen waar het aan meedeed.

Daarnaast bewees Audi dat een endurance race zoals de 24 Uur van Le Mans te winnen is met een dieselauto. Met onder meer de R8 eindigde het Duitse merk sinds het jaar 2000 al twaalf keer op de eerste plaats. Sinds de introductie in 2008 zijn met deze auto meer dan 150 overwinningen behaald door teams wereldwijd.

Een populair Audi-model was de 100 Coupé (1968-1994). Sinds de jaren ’80 is Audi het premiumsegment van de markt gaan bedienen. De huidige premiummodellen die het basis van het assortiment vormen zijn de Audi A1 en de A3 tot en met A8, oplopend in grootte. Sommige daarvan kennen snelle versies (aangeduid met ‘S’ in plaats van ‘A’, zoals de S5) en eventueel de topmodellen van Quattro GmbH (‘RS’, als in de RS5).

Stationwagons heten bij Audi 'Avant', terwijl een carrosserie-uitvoering met achterklep de toevoeging 'Sportback' krijgt (bijvoorbeeld de A5 Sportback). De SUV-modellen van Audi worden aangeduid met de letter Q (denk aan de super-SUV Q7), natuurlijk verwijzend naar het vierwielsysteem waarmee ze zijn uitgevoerd.

Diverse Audi's zijn inmiddels met hybride aandrijving verkrijgbaar. Elektrische modellen en plug-in hybrides (die ook een stukje volledig elektrisch kunnen rijden) komen op de markt met het label 'e-tron' in de naam. De auto's die geschikt zijn voor autogas zijn juist te herkennen aan het label 'g-tron'. 

Het merk Audi wil een exclusiever imago ontwikkelen. Daarom komen er meer niche-modellen (zoals bovengenoemde Sportbacks) en gelimiteerde, 'customized' uitvoeringen. Nadat de neus bij alle Audi-modellen er jarenlang 'hetzelfde' uitgezien heeft, gaat het merk meer onderscheid aanbrengen tussen het gezicht van de A-, Q- en R-modellen. 

Rondom de fabriek in het Duitse Ingolstadt heeft Audi een belevenisoord neergezet, het Audi Forum Ingolstadt. Het modern architectonisch gebouw huisvest het Audi Museum Mobile, een bioscoop, een winkel en een jazz-concertgebouw. Naast multimediale presentaties over bijvoorbeeld de historie van Audi geeft het Audi Forum inzicht in aspecten als lakkleuren en -productie. Om de belevenis compleet te maken, kunnen bezoekers ook een begeleide toer door de fabriek krijgen.

Verder organiseert het merk af en toe een Driver's Day in Ingolstadt, om consumenten kennis te laten maken met de ‘Audi-beleving’. Sinds 2014 kunnen zij tevens terecht bij het Audi Driving Experience Center, een soort circuit bij het Beierse Neuburg an der Donau. Diverse terreinen - zoals een 'dynamiekterrein', 'handling parcours' en off-road terrein - kunnen er worden gebruikt voor het testen van (race)auto's, het geven van rijtrainingen en het ontwikkelen van rij-assistentiesystemen. Ook Audi Sport zal gebruikmaken van het centrum, dat in totaal 47 hectare groot wordt.

Audi direct leverbaar

Nieuwe Audi modellen op voorraad