Bij Mercedes zijn de letters SLR heilig. Daar wordt de sportwagen uit de jaren 50 die voor het eerst die letters droeg, nog steeds beschouwd als één van de hoogtepunten van het werk. Geen wonder dus dat de nieuwe SLR een waardige opvolger moet worden.

Mercedes heeft wat informatie vrijgegeven over de prestaties van de SLR. Daaruit blijkt dat het een (w)aardig visitekaartje is voor het merk. Voor deze gelegenheid heeft Mercedes de snelheidsbegrenzers in het magazijn laten liggen. In plaats van de gebruikelijke 250 kilometer per uur haalt deze superster 334 kilometer per uur. De acceleratie is al even indrukwekkend: van stilstand naar honderd in 3,8 seconden naar tweehonderd in 10,6 en naar driehonderd in 28,8 seconden.


Voor dit spektakel zorgt een V8 motor met 5,5 liter inhoud en een allesovertreffend vermogen van 460 kW ofwel 626 pk. Het maximumkoppel bedraagt 780 Nm bij 3,250 toeren per minuut. Bij deze cijfers verbleekt zelfs de Porsche Carrera GT, het nieuwe paradepaardje uit Stuttgart waarvan de levering nog niet eens is begonnen. Die brengt het slechts tot een schamele 450 kW/ 612 pk en haalt maar 330 kilometer per uur.

De pk-oorlog is in Duitsland dus losgebarsten. t Zal ons benieuwen wie er een antwoord op de SLR heeft. In de wandelgangen wordt overigens gefluisterd dat Volkswagen bezig is met het ontwikkelen van een Phaeton met meer dan 600 pk. Misschien komt het antwoord dus wel uit onverwachte hoek.