Als je een Audi A3 bestelt, dan kun je kiezen uit een uiteenlopend motorenaanbod. Van 1.6 tot V6, van benzine tot diesel. Nieuw in het programma is een 1.6 liter viercilinder met directe benzine-inspuiting. Standaard is deze motor gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Voor * 25.590,- is ie de jouwe.

De krachtbron levert 85 kW / 115 pk en is daarmee 10 kW / 13 pk krachtiger dan de gewone 1.6. Acceleratie van nul naar honderd kost 10,9 seconden, de topsnelheid bedraagt 196 km/h. Maar boven alles is hij zuinig. Het gemiddelde verbruik bedraagt volgens Audi 6,5 liter peut op honderd kilometer.


En dat is waar je zon apparaat voor koopt. Als je de tank van 55 liter tot de rand toe vult kun je 850 afleggen voordat de laatste druppel wordt verbrand. Het geheim van de FSI-motor schuilt in de common rail-achtige inspuitleiding. De verneveling van de brandstof in de cilinder is beter dankzij een hogere inspuitdruk dan bij conventionele benzinemotoren. Daardoor is de verbanding efficiënter en de motor zuiniger.


Nog een belangrijk hulpmiddel voor het zuinig rijden is speciale klep die zorgt voor een werveling van het ingespoten mengsel. Ook dit komt een goede verbranding ten goede door een goede verspreiding van de brandstof in de cilinder.