Wie had dat kunnen dromen? Een icoon van het Amerikaanse leger dat in Rusland wordt geassembleerd. Het gaat weliswaar om de iets meer geciviliseerde H2, maar deze reusachtige SUV wordt binnenkort ook in het Russische Kaliningrad, vlakbij de grens van Polen en Litouwen in elkaar gezet. De onderdelen komen gewoon uit Amerika. Het bedrijf Aviator hoopt per jaar twee- tot vierhonderd Hummers te assembleren.


General Motors, het moederbedrijf van Hummer is al langer actief in Rusland. Zo hebben ze een flinke vinger in de pap bij Lada. Er zijn namelijk nog meer rare dingen aan de hand. Er wordt niet alleen een Hummer in Rusland gebouwd, er wordt ook een Chevrolet in Rusland gebouwd. Uit de Lada-fabrieken rolt namelijk de Chevrolet Niva, een zustermodel van de bij ons bekende Lada Niva.

Hummer is niet van plan de in Rusland geassembleerde H2s buiten dat land te gaan exporteren. In Nederland worden Hummers niet geïmporteerd. Alleen in Zweden, Noorwegen, Groot-Brittannië, Zwitserland, Frankrijk en Italië zijn privé-importeurs van het merk. Hummer heeft ook plannen de H2 binnenkort te gaan exporteren naar het Midden-Oosten en Japan.