De opmars van de Koreanen op de Europese automarkt is niet te stuiten. Kia bijvoorbeeld zag zijn aandeel op de markt vorig jaar stijgen met 92 procent! Met de nieuwe identiteit jong, sportief en vriendelijk hoopt het merk dit in 2004 nog verder te vergroten. Een eerste aanzet daartoe geeft de nieuwe Kia Cerato, een leuke middenklasser die volgens ons best eens een succesnummer zou kunnen worden.


De Kia Cerato beleeft zijn Europese première met de vierdeursversie op de Brusselse autosalon. Een opvallend, Europees aandoend design – zijn stoere, robuuste front past helemaal in de trend die we vooral bij Europese fabrikanten zien moet veel kopers trekken die voorheen hun neus ophaalden voor Koreaanse autos.


Vier krachtbronnen

De Cerato wordt leverbaar met vier verschillende krachtbronnen en drie uitrustingsniveaus, (LX, LX airco en EX). Er zijn twee benzinemotoren van 1,6 en 2,0 liter, die goed zijn voor respectievelijk 105 pk en 143 pk. Wie wil dieselen heeft keuze uit twee motoren met directe brandstofinjectie en common rail-techniek, een 1,5 liter met een maximum vermogen van 102 pk en een 2,0 liter met 112 pk. Qua veiligheid is er bij de Cerato op geen enkel punt bespaard. Een carrosserie met een hoge torsiestijfheid, onafhankelijke wielophanging, bekrachtigde tandheugelbesturing, schijfremmen rondom, ABS, elektronische remkrachtverdeling (EBD) en de remassistent BAS, twee zelfdenkende airbags voorin, zij-airbags en gordijn airbags.


Uitgebreide standaarduitrusting

Het topmodel, de Cerato EX, heeft bovenop standaard elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, centrale deurvergrendeling, en elektrisch bedienbare ramen ook nog climate control, trip computer, mistlampen vóór, afstandsbediening voor de centrale deurvergrendeling, elektrisch bedienbare ramen vóór én achter en een speciale afwerking op het dashboard.

Met andere woorden: zeer compleet dus. Wat de Kia Cerato gaat kosten? Dat is nog onbekend, maar Kia kennende zal het ongetwijfeld een schappelijk prijs voor heel veel auto zijn.

De Kia Cerato staat vanaf begin juni bij de Kia-dealers.