In Brazilië is vanaf deze week de nieuwe Volkswagen SpaceFox te koop. Helaas komt het exotische ruimtebeest niet naar Europa. De stationwagonvariant van het kleinste Volkswagenmodel is gebaseerd op het vijfdeurs koetswerk van de Fox, dat in Europa niet wordt geleverd.

De Fox heeft standaard al een hoge daklijn, dus was voor het ruimtemodel geen verhoging nodig. Aan de achterkant is de SpaceFox uiteraard wel iets langer dan de hatchback. In plaats van 3,76 meter meet de auto 4,18 meter. Ook het bagagevolume is flink toegenomen. In de SpaceFox kan ministens 430 liter aan bagage worden gestald, met de verschuifbare achterbank ingeklapt zelfs bijna 1.400 liter.

Overigens is er van de Volkswagen Fox ook nog een derde carrosserievariant, namelijk de CrossFox. Een SUV-achtige uitvoering die in eind dit jaar naar Europa zou komen. Maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog lang niet zeker. De CrossFox zou wel eens in het vaarwater van de CrossPolo kunnen komen en daarnaast zorgt de assemblage in Brazilië voor lage marges, dankzij de koerswisselingen tussen de Braziliaanse en Europese munt. Spijtig, want met de grote Braziliaanse Volkswagens zouden in Europa prima kunnen concurreren met de Koreaanse prijsvechters.