Ook al verkeren de Amerikaanse autobedrijven in zwaar weer, aan het formaat van de modellen is het niet af te lezen. Zowel Dodge als Chevrolet tonen op autoshows in de Verenigde Staten aan dat kolossale SUV’s een Amerikaanse specialiteit zijn.

Dodge heeft op de autoshow van Chicago de definitieve versie van de Nitro onthuld. De Dodge Nitro werd vorig jaar al gepresenteerd als studiemodel, maar gaat nu pas in productie. Wat de Dodge brothers in de tussentijd hebben uitgespookt is onbekend, want op het eerste gezicht lijkt er weinig verschil te zijn tussen het concept en de uiteindelijke versie. De Nitro is leverbaar met twee forse V6-motoren, een 3,7 liter met 210 pk en een vierliter met 260 pk. Zoals wel vaker op de Amerikaanse markt is de automatische versnellingsbak standaard in de vierliter. De 3,7 liter wordt wel met een handgeschakelde transmissie geleverd. Begin 2007 komt de Dodge Nitro ook naar Nederland.

En wie met dynamiet aan de slag gaat in deze wintersportperiode kan natuurlijk een lawine verwachten. Die komt uit de hoek van Chevrolet. En met Chevrolet bedoelen we dit keer het echte Amerikaanse Chevrolet, en niet de Koreaanse variant. De vernieuwde Avalanche bedelft de toch al niet kleine Dodge Nitro in zijn geheel. De kofferruimte is groot genoeg om een vliegdekschip in te kunnen stallen. De Avalanche staat net als de Tahoe en de Suburban op het fullsize-SUV platform van Chevrolet. Overigens maakt Chevrolet de Avalanche wel geschikt voor flexfuel, want ook in Amerika dringt langzaamaan door dat deze enorme bolides niet bijdragen aan een beter milieu.